Her yıl sonu merakla beklenen listelerden olan TasteAtlas'ın bu seneki 'yemek enleri' de açıklandı. 2024'ün son düzlüğüne girdiğimiz Aralık ayında yayınlanan listede 'dünyanın en iyi 100 yemeği' arasında 7 Türk yemeği yer alırken; 'En iyi 100 yemek şehri' arasında ise 3 ilimiz kendisine yer buldu...

ÇÖKERTME KEBABI, CAĞ KEBABI, İSKENDER...

TasteAtlas'ın yaptığı 'dünyanın en iyi 100 yemeği' listesinin 2024-25 yılı ayağının bir kısmı şöyle:

1- Lechona: Domuz etinden yapılan bir Kolombiya yemeği. (4.78)

2- Napoli Pizzası (Pizza Napoletana): İtalyan, vejeteryan Napoli pizzası. (4.75)

3- Picanha: Sığır eti ve yağı ile harmanlanan, kendine özgü bir teknikle pişirilen et yemeği. (4.69)

7- Çökertme Kebabı (4.64):

Muğla mutfağına özgü bir yemektir. İnce dilimlenmiş etler, kızartılmış patateslerin üzerinde sunulur ve üzerine sarımsaklı yoğurt ve domates sos dökülür. Hafif ve lezzetli bir kebap çeşididir.

9- Cağ Kebabı (4.60):

Doğu Anadolu'nun Erzurum yöresine ait bir kebaptır. Tandırda yatay döner şeklinde pişirilen kuzu eti, şişlere takılarak servis edilir. Genellikle odun ateşinde pişirilir ve yoğun bir lezzete sahiptir.

26- İskender Kebap (4.53):

Bursa'nın ünlü kebabı olan İskender, ince kesilmiş döner eti, pidelerin üzerine yerleştirilerek üzerine domates sos ve eritilmiş tereyağı dökülerek servis edilir. Yanında yoğurtla sunulur.

28- Kuzu Şiş (4.53):

Türk mutfağının klasiklerinden olan kuzu şiş, marine edilmiş kuzu etlerinin şişlere dizilerek mangalda pişirilmesiyle hazırlanır. Etin yumuşak ve sulu kalması, bu kebabı özel kılar.

47- Adana Kebap (4.50):

Adana mutfağından gelen bu kebap, kıyma, kuyruk yağı, ve baharatlarla hazırlanır. Uzun, ince şişlere takılarak mangalda pişirilir ve genellikle lavaş, domates, biber ve soğan salatasıyla servis edilir.

51- Hünkar Beğendi (4.50):

Osmanlı mutfağından günümüze uzanan bu yemek, kuzu eti yahnisi ve közlenmiş patlıcanın beşamel sos ile bir araya getirilmesiyle yapılır. Zengin bir aromaya sahiptir ve özel günlerin vazgeçilmez yemeğidir.

59- Islama Köfte (4.49):

Sakarya yöresine ait bu yemek, kömür ateşinde pişirilen köftelerin, et suyu ile ıslatılmış ekmek dilimleriyle servis edilmesiyle yapılır. Közlenmiş biber ve domatesle birlikte sunulur.

'EN İYİ YEMEK ŞEHİRLERİ'NDE 3 İLİMİZ YER ALDI

Yayınlanan 'en iyi yemek şehirleri' listesinde İtalya'nın Napoli kenti, 5 tam puanla başı çekti. Yine İtalyan şehirlerinden Milano 4.96 puanla 2'nci sırada yer alırken; 3'üncülük 4.94 puanla Bologna'nın oldu.

Türkiye'den 3 ilimizin yer aldığı listenin 18'inci sırasında baklava, katmer, yuvalama çorbası, beyran çorbası, alinazik kebap gibi lezzetleriyle ünlü Gaziantep (4.66) yer aldı.

Listenin 24'üncü sırasında 4.62 puanla İstanbul; 60'ıncı sırasında 4.44 puanla İzmir yer aldı.

TÜRK MUTFAĞI 6'NCI SIRADA

Öte yandan ülkelere göre mutfakların sıralandığı listede ise kahvaltımızla öne çıktık; 4.50 puanla dünyanın en iyi 6'ncı mutfağı olduk...

İlk 3'te Yunanistan (4.60), İtalya (4.59) ve Meksika (4.52) yer aldı.