Birçok insanın hayalleri arasında yatan uzun yaşam, bilim insanlarına göre çoğu zaman genetik faktörlerle ilişkilidir.
Buna karşın uzmanlar, insanların uzun yaşamasında coğrafyanın, beslenme düzeninin ve çeşitli faktörler de oldukça etkili olduğuna dikkat çekiyor. 2012 yılında yapılan yaş sayımı ile 'dünyanın en yaşlı ailesi' unvanına sahip olan İtalya'da yaşayan Melis ailesi, 2015 yılında başlayan ölümlerin ardından bugüne çok az üyesini taşıyabildi.
Buna karşın Guinness Rekorlar Kitabına girme başarısı gösteren bu uzun yaşamın sırlarını merak eden uzmanlar, ailenin yaşadığı Sardinya adasını ve özellikle 'mavi bölge' olarak bilinen yeri detaylıca araştırdı.
HAYATLARI BOYUNCA BU 3 GIDAYI TÜKETTİLER
Netflix tarafından yayınlanan 'Live to 100: Secrets of the Blue Zones' isimli belgeselde konu edinilen ailenin beslenme düzenine dikkat çeken uzman Büttner, "Hayatlarının tamamında her gün aynı yemekleri yiyorlardı. Ekşi mayalı ekmek ve üç fasulyeli sebzeli yiyecekler" şeklinde konuştu.
Ailenin aynı şekilde beslenmesi, bazı çevrelerde uzun yaşam sürelerinin de sırrı olarak yorumlanırken, her gün tüketilen üç fasulye türü de dünyada merak konusu oldu. Konuya ilişkin detayları paylaşan ABD'li beslenme uzmanı Samantha Cassetti, "En uzun yaşam süresine sahip insanların bol bol fasulye tükettikleri görülüyor. Melis ailesi de buna benzer şekilde, her gün öğünlerinde pinto fasulyesi, beyaz fasulye ve nohut kullandı.
Yapılan çalışmalar, bitkisel gıda ve protein tüketiminin sağlıklı bir vücut için önem taşıdığını gösteriyor. Özellikle bağırsak sağlığını iyileştiren bu beslenme düzeni, kan basıncı ve kolesterol düzeylerini düşürürken, iltihaplanma, kilo ve besin emilimi gibi fonksiyonları da dengeye sokuyor. Dolayısıyla sağlıklı bir bağırsağınız oluyor ve bu da uzun yaşam süresine imkan tanıyor" dedi.