Dünyada ayak basmadığı ülke kalmayan ender insanlardan biri olan Henrik Jeppesen, yurt dışı seyahatlerine dair dikkat çeken bir uyarıda bulundu. Henüz 27 yaşında dünyanın 193 ülkesini de gezerek bu alanda rekor kıran Danimarkalı gezgin, asıl tehlikenin çoğu kişinin sandığı gibi çatışma bölgeleri değil, yabancı ülkelerde yenen yemekler olduğunu söyledi.

"MARKETLER HAYAT KURTARABİLİR"

LADBible'a konuşan Jeppesen, yerel mutfağı denemek isteyen turistlerin çoğu zaman gıda zehirlenmesi ve parazit riskiyle karşı karşıya kaldığını belirtti. "Her gün dışarıda yemek zorunda değilsiniz. Marketlerden alınan yiyecekler hayat kurtarabilir" diyen Jeppesen, bu konuda kendi yaşadıklarının ağır sonuçlar doğurduğunu anlattı.

BİR TABAK YEDİ YILLARCA HASTALIK ÇEKTİ

Jeppesen, Hindistan açıklarındaki Andaman Adaları'nda bir pansiyonda yediği balıklı köri sonrası şiddetli şekilde hastalandığını, ana karaya dönerken uçakta doğrulamadığını söyledi. Hastanede toparlandığını düşündüğünü ancak yıllar sonra kronik Lyme hastalığı teşhisi aldığını açıkladı.

Gezgin, özellikle Güneydoğu Asya gibi bölgelerde kısa süre kalan turistlerin, yerel halk için sıradan ama yabancı bünyeler için tehlikeli olabilen parazit ve hastalıklara yakalanabildiğini vurguladı. Ona göre Batı tıbbı, bu tür enfeksiyonlara karşı her zaman yeterince hazırlıklı değil.

TÜRKİYE DE RİSKLİ ÜLKELER ARASINDA

İngiltere'nin kuzeydoğusunda 2013-2022 yılları arasında yapılan bir araştırma, seyahat kaynaklı mide-bağırsak enfeksiyonlarının neredeyse yarısının sadece İspanya, Türkiye, Hindistan ve Mısır olmak üzere dört ülkede yaşandığını ortaya koydu.

Uzmanlar, yurt dışında yemek konusunda, "Kaynat, pişir, soy ya da uzak dur" şeklinde basit ama etkili bir kuralla öneride bulunuyor.