Türkiye'nin bu sektördeki gücüne rağmen, çiftçilerin defne üretimine yeterince ilgi göstermediğine dikkat çeken Karaman, yılda yaklaşık 200 ton yaş defne yaprağı toplandığını ve bunun bölgeye 6-7 milyon TL gelir sağladığını ifade etti.
Karaman, 30 yıl önce 19 Mayıs ilçesindeki ormanlardan defne yaprağı toplamaya başlayarak bu alanda bir gelir kaynağı oluşturdu. Bugün, bölgede kurulan kurutma tesisinde günde yaklaşık 1 ton yaş defne yaprağı işleniyor. Yapraklar, elek sistemiyle kurutulduktan sonra kadın çalışanlar tarafından ayrıştırılıyor ve firmaların taleplerine göre paketleniyor.
HEDEF 1 MİLYON FİDAN
Defne yapraklarının çoğunlukla ormanlardan toplandığını belirten Karaman, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izinleri doğrultusunda bu işlemin düzenli şekilde yapıldığını söyledi. Toplanan defnelerden elde edilen tohumların fideye dönüştürüldüğünü belirten Karaman, bu fidelerin ücretsiz olarak halka dağıtıldığını ifade etti.
Hedeflerinin bu yıl 1 milyon defne fidanı dağıtmak olduğunu vurgulayan Karaman, bu fidelerin 4-5 yıl sonra hasat edilebileceğini, ardından her iki yılda bir kesimin mümkün olduğunu dile getirdi.
DEFNE YAPRAĞI HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR?
Defne yaprağının birçok alanda kullanıldığını söyleyen Karaman, “Bu yapraklar özellikle kozmetik, ilaç, çay ve sabun üretiminde önemli bir hammadde. Şampuan, sabun gibi ürünlerin üretiminde defne yaprağından faydalanılıyor. Ayrıca yemeklerde de yoğun olarak kullanılıyor” dedi.
Defne yaprağıyla ilgili Ondokuz Mayıs Üniversitesi iş birliğiyle yeni bir proje başlattıklarını belirten Karaman, defne türlerinin belirlenmesi ve kullanım alanlarının genişletilmesi üzerine çalıştıklarını söyledi.
Karaman, ormanlardan yapılan resmi kesimlerin bazen halk arasında yanlış anlaşıldığını ve bu konuda bilgilendirme yapılması gerektiğini ifade etti.
Tüm kesimlerin Tarım ve Orman Bakanlığı'nın izniyle gerçekleştiğini vurgulayan Karaman, aynı alanlardan ancak her 2 yılda bir kesim yapıldığını ve bunun kontrollü şekilde yürütüldüğünü belirtti.
KİLOSU 35 TL
Bölge halkı için defne yaprağının önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyleyen Karaman, köylülerin topladıkları yaprakları kamyon veya araçlarla tesislere getirdiğini, burada ürünlerin tartılarak ücretlerinin peşin ödendiğini anlattı.
Şu anda yaş yaprağın kilosunu 35 TL, dallı defnenin kilosunu ise 10 TL’den aldıklarını belirten Karaman, “Toplanan yapraklar burada fırında sıcak hava ile kurutuluyor ve firmaların taleplerine uygun şekilde işlenerek gönderiliyor” dedi.