Dünyanın en tuhaf bitkilerinden olan ve yerel halk tarafından 'siyah inci' olarak anılan Jabuticaba bazı özellikleriyle diğer meyvelerden tamamen ayrılıyor.

Jabuticaba, yalnızca anavatanı olan Brezilya'da değil, dünya genelinde egzotik bitkilerle ilgilenenler tarafından da yetiştirilmeye başlanmış durumda. Türkiye'de henüz yaygın olarak yetiştirilmese de iklim koşullarına uyum sağlayacak lokasyonlar bulunuyor.

Tekniq adlı YouTube kanalının paylaştığı görüntülerde dikkat çeken Jabuticaba ağacı, oldukça yavaş büyüyen bir tür. İlk meyvelerini vermesi 8 ila 10 yıl sürebiliyor. Ancak meyve vermeye başladığında, yıl boyunca birçok kez ürün verebiliyor. Bu özelliğiyle, sabrın ve doğanın büyüsünün simgesi haline geliyor.

FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR

Yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanma karşıtı etkiye sahip olan Jabuticaba, C vitamini ve antosiyaninler bakımından zengin. Brezilya halk tıbbında; astım, ishal ve cilt problemleri için doğal bir destek olarak kullanılıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirdiği de bilinen bu meyve, tam bir sağlık deposu olarak öne çıkıyor.

AĞACIN ÜZERİNE SERPİLMİŞ İNCİLER GİBİ

Jabuticaba ağacının gövdesine adeta serpilmiş siyah incileri andıran meyveler, ilk bakışta herkesi şaşırtıyor. Hafif ekşimsi kabuğa ve üzüm benzeri tatlı bir iç kısma sahip olan bu meyveler, taze tüketilebildiği gibi reçel, şarap ve likör yapımında da değerlendiriliyor.

EKŞİ VE TATLI KARIŞIMI

Hafif ekşimsi kabuğa ve üzüm benzeri tatlı bir iç kısma sahip olan bu meyveler, taze tüketilebildiği gibi reçel, şarap ve likör yapımında da değerlendiriliyor.