Ege Bölgesi’nin en büyük nehirlerinden biri olan ve tarımsal sulamada bölgenin can damarı olan Büyük Menderes Nehri’nin çöplerden ve ölü hayvan leşlerinden kurtarılması için 2015 yılında Büyük Menderes Nehir Havzası Yönetim Planı Pilot Projesi Stratejik Çevresel Değerlendirme Raporu’nda hazırlanandı.

Kapsamlı raporda su kirliliği ve yarattığı olumsuz etkilere geniş yer verilmesine rağmen önlem alınmadı.

Büyük Menderes Nehri’nin kurtarılması için acil çağrıda bulunan Ekosistemi Koruma Ve Doğa Sevenler Derneği'nden (EKODOST) yapılan açıklamada “Katı atıklarla ilgili sadece nehir havzası sınırları içinde yer alan Aydın merkez, Didim, Kuşadası, Uşak ve Denizli’de sınırlı sayıda katı atık depolama ve bertaraf tesisi olduğuyla ilgili bilgilerle kısıtlı kalmıştı.

Yukarı havzalardan suyla birlikte gelen çöpler, atıklar ve hastalıklı hayvan ölüleri, nehir üstündeki söke regülatöründe birikmeye başlayınca ilk kez 2015 yılında gündeme getirilmiş ve bu durum kamuoyunda büyük tepki yaratmış ulusal basın ve medyada geniş bir şekilde yer almıştı.

Sulama mevsiminde regülatör kapaklarının kapalı olmasından dolayı, kapakların önünde biriken çöpler adacıklar oluşturmakta, kapaklar açılınca da çöplerin hepsi Ege Denizi’ne ve bir kısmı da Bafa Gölü’ne gitmekteydi” denildi.

NEHİRDE ÇÖP ADACIKLARI OLUŞTU

EKODOST Başkanı Bahattin Sürücü Büyük Menderes nehrinde yaşanan facianın boyutunu  SÖZCÜ'ye anlattı.

Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki  EKODOST Derneği Başkanı Bahattin Sürücü SÖZCÜ ye açıklama yaparak yılın son günlerinde çektiği fotoğraf ve videoları SÖZCÜ ile paylaştı. Sürücü açıklamasında şunları kaydetti: 

"Bölgemiz için büyük önemi olan Büyük Menderes nehri  bir yandan endüstriyel fabrikaların atıkları ile kirletilmekte bir yandan çağımızın en büyük sorunu olan çöplerle boğuşmakta. Çöplerin Ege Denizi ve Bafa Gölü'ne gitmemesi için Devlet Su İşleri 21. Bölge müdürlüğü yüzer bariyer sistemi kurmuştu.

Ancak bu yüzer bariyerler arıza nedeniyle birkaç yıldır karada bekliyor ve havzanın bütün çöpleri Taşköprü'nün etrafında birikiyor. Ve yoğun yağmurlarla köprüyü aşarak Ege Denizi'ne ve göle kadar gidiyor, çöplerin bulunduğu yüzen bariyer sisteminin Büyük Menderes Nehri'nin geçtiği tüm illere ve ilçelere kurulması ve çöplerin toplanması gerekir.

Bu çöplerin denize ulaşmaması lazım. Bir yandan da bilinçlendirme çalışmaları yapılarak çöplerin ve hayvan leşlerinin Menderes nehrine atılması önlenmeli. Çünkü bu da halk sağlığı açısından çok önemli ve tehlikelidir. Bafa ve Ege Denizi'ni korumak bölgedeki halk sağlığını korumak için bir an önce önlemler alınmalıdır" diye konuştu.