Patatesler, 16. yüzyılda Çar Büyük Peter'in Avrupa'dan Rusya'ya getirdiği bir keşif olarak, başlangıçta halk tarafından reddedilmişti. Patatesin, Adem ve Havva'nın yasak meyvesi olduğu düşünülerek "Deccal" olarak nitelendirilen bu sebze, zamanla Rus mutfağının temel gıda maddelerinden biri haline geldi.
Salatanın içeriği de zaman içinde değişim gösterdi; Sovyetler döneminde, zengin kaynakların sınırlı olduğu yıllarda, orijinal tarifteki balığın yerini daha ucuz ve ulaşılabilir olan sosis ve jambon gibi malzemelere bıraktı.
8 patates
3 havuç
3 yumurta
1 kutu balık (tercihen riga balığı, palamut veya ton balığı da kullanabilirsiniz)
8 adet turşu
200 gr mayonez
100 gr rendelenmiş peynir
tatmak için biber ve tuz
Tatmak için kapari, bezelye veya zeytin
Salatanın geleneksel tarifine, haşlanmış yumurtalar, balık ve turşular eklenirken, özellikle ringa balığı ve kapari kombinasyonu aristokratların damak zevkine hitap eden hafif asidik ve tuzlu bir tat sunar.
Sovyetler Birliği döneminde, ekonomik zorluklar nedeniyle bu malzemeler, daha ucuz ve kolay bulunabilen yeşil bezelye ile değiştirilmiştir. Ayrıca, mayonez kullanımı da zaman içinde yaygınlaşmış, 20. yüzyılda herkesin ulaşabileceği bir sos haline gelmiştir.
Patatesleri soyup haşlayarak başlayın. Ardından havuçla devam edin, onları da haşladıktan sonra kaynattığınız yumurtaları ekleyin. Sebzeleri kareler halinde kesip bir kaseye koyun.
Sonrasında balıkları hazırlayın. Balıkları ve haşlanmış yumurtayı parçalar halinde salataya ekleyin.
Kaçırılmaması gereken turşuları kesin, tuz, karabiber ve mayonezi ekleyin.