Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde, bu yıl hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle, sarımsak ekimi erken başladı. Avrupa Birliği (AB) tarafından tescillenen Taşköprü sarımsağı, ilçede 25 bin dönümlük arazide yetiştiriliyor ve yaklaşık 4 bin aile geçimlerini sarımsak üretimi ile sağlıyor.
Her yıl şubat ayının sonlarına doğru yapılan sarımsak ekimi, bu yıl yaklaşık 20 gün önceye alındı. Taşköprü'nün önemli tarım alanlarından Boyundurcak köyünde çiftçilik yapan Musa Özkan, yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından bu yana sarımsak ekimiyle uğraştığını belirtti.
"EKİME ERKEN BAŞLADIK"
Geleneksel yöntemlerle ekim yaptığını açıklayan Özkan, "İlk başta tohumlarımızı ayırırız. Sarımsağın sapları kesilir, dişlenir. Kimi, makine ile kimi, el dikimi ile toprakla buluşturuyor. Mart ayına kadar bu işlemi bitirmek istiyoruz. Tüm çiftçilerimiz başlandı. Bizim normalde 20 gün sonra başlamamız gerekirdi. Kış şartlarının hafif geçmesi ve ramazan ayı nedeniyle ekime erken başladık. Tüm çiftçilerimize bereketli bir yıl olmasını diliyorum. Allah herkesin emeğini boşa çıkarmasın" ifadelerine yer verdi.
Taşköprü sarımsağının diğerlerinden farklı olduğuna değinen Özkan, "Taşköprü sarımsağı toprakta az duruyor, raf ömrü uzun oluyor. Diğer sarımsaklar eylül ayında toprakla buluşuyor, nisan ayında hasat ediliyor. Raf ömrü 3-4 ay oluyor. Taşköprü sarımsağı ise mart ayında toprakla buluşup temmuz ayında çıkıyor. Raf ömrü yaklaşık 10 ay. Diğer sarımsaklar buzhanede muhafaza ediliyor. Bizim sarımsağımız doğal yollardan saklanabiliyor" şeklinde konuştu.
"TOPRAKLA ERKEN BULUŞTU"
Adil Aydın ise makine ile dikim yaptıklarını kaydederken, bu yıl sarımsağın toprakla erken buluştuğuna dikkati çekerken, "Bu sene hava şartlarından dolayı erken dikim yapıyoruz. Dikimlerde bir sorun yok. İyi verim alabilmemiz için gereken gayretlerimizi gösteriyoruz." dedi.