DÖRT yılda bir yapılan ABD başkanlık seçimlerinde oy kullanma işlemi bugün başlayacak. Donald Trump ve Kamala Harris arasında gerçekleşen ABD başkanlık seçimlerinde son viraja girilirken, ekonomistler 'Trump'ın mutlak zaferiyle' ortaya çıkabilecek, 'Güçlü dolar ve zayıf Euro' ihtimalinin Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini belirtiyor.

Nitekim, Euro ekim ayında dolar karşısında yüzde 2.3, TL karşısında ise yüzde 2 değer kaybetti. Dolar ise TL karşısında bu ayı çok sınırlı da olsa yüzde 0.27 yükselişle bitirdi.

Trump'ın Çin malları için önerdiği yüzde 60'lık gümrük vergisinin yanı sıra diğer ülkelerden yapılan ithalata uygulanacak yüzde 10'luk gümrük vergisi vaadinin dolara yarayacağı tahmin ediliyor.

Türkiye'deki yüksek faiz ortamı ve 'kontrollü kur' şimdilik döviz kurlarında dramatik bir hareketin önüne geçiyor ancak ekonomistlere göre, 'güçlü dolar' orta vadede, Türkiye'de faiz indirimlerinin başlamasıyla birlikte ekonomi yönetiminin döviz kurundaki kontrolünü de zorlaştırabilir.

'GÜÇLÜ DOLAR, ZAYIF EURO'

Trump’ın başkanlığı aldığı, Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi ve Senatoda çoğunluğu ele geçirdiği bir senaryoda piyasalardaki hareketin devam edeceğini belirten İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen, Türkiye varlıklarının 'mutlak Trump zaferi' senaryosunda ilk başta olumsuz etkileneceğini söyledi.

Gürleyen, 'güçlü dolar, zayıf Euro' senaryosunun hem mal ve hizmet hareketlerinde hem dış borç servisinde Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini kaydetti.

Doç. Dr. Oğuz Demir ise Harris yönetiminin çok büyük bir değişime neden olmayacağını, Trump’ın seçimi kazanmasının ise ilginç sonuçlar doğurabileceğini söyledi.

Demir, "Özellikle Çin, Rusya ve İsrail ilişkilerinin belirsizliği orta ve uzun vadedeki temel riskler olarak karşımıza çıkıyor. Trump, birçok belirsizlikle birlikte geliyor" dedi. 

DIŞ FİNANSMANI ZORA SOKABİLİR

Donald Trump'ın gümrük vergilerini artırma planının ABD'deki enflasyonun daha uzun süre yüksek kalmasına yol açabilir. Nitekim, Trump'ın enflasyonist olarak yorumlanan vaatlerine paralel ABD tahvil faizleri son yedi haftadır kesintisiz olarak yükselerek yüzde 4.38 seviyelerine geldi. Finansal piyasalar uzmanı Dr. Murat Kubilay, dış borçlanmada ABD tahvil getirileri dikkate alındığı için oradaki daha yüksek faizin borçlanmaya yansıyacağını, bunun da dış finansman maliyetini artıracağını kaydetti.

BORSAYA ETKİSİ KISA SÜRELİ OLUR

Ata Yatırım Araştırma genel Müdürü Yardımcısı Cemal Demirtaş, kısa vadede seçim sonu söylemlerin borsada dalgalanmalara sebep olabileceğini ancak dünya dengelerinde önemli bir bozulma olmadıkça, global faiz indirim süreçleri devam ettiği sürece Türkiye borsasının gündeminin yine daha çok içeride ekonomi programının seyri ve enflasyonla mücadele olacağını kaydetti. 

ALTIN HARRİS'LE KADEMELİ YÜKSELİR

ALB Yatırım Başekonomisti Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, seçimler erken sonuçlanamaz ve belirsizlik oluşursa altının 2.800 dolara doğru yönelebileceğini söyledi. Ancak 2.800 doların altında güçlü bir direnç olduğunu kaydeden Eryılmaz, bu seviyede bir kâr satışı gelebileceğini kaydetti. Altında beklenilen düzletme hareketinin Trump'ta da mümkün olduğunu söyleyen Eryılmaz, "İki adayın kazanması da orta-uzun vadede altını olumlu etkiler, Harris'te daha kademeli olur" dedi.