Uzun yıllar İstanbul'da restoran işleten Aydın Gündoğdu, emekli olduktan sonra memleketi Kastamonu'ya geri dönmüştü. Pınarbaşı ilçesine özgü olan ve hastalara şifa verdiğine inanılan Kara Çorbayı beğenen Gündoğdu, yıllar sonra mesleği olan aşçılığa geri döndü. Yakınlarının kendisine ikram ettiği Kara Çorba sayesinde tekrardan mesleğine dönme kararı alan Gündoğan, yerli ve yabancı turistler için Yeşilköy'de restoran açıldı.
2013 yılından beri bu restoranı işleten Aydın Gündoğdu, çorbayı içtikten sonra etkilendiğini belirterek, "Köyüme döndükten sonra bir misafirlikte kara çorba ikram ettiler. Bir tabak vermişlerdi, bir tabak daha istedim" dedi.
ÇEVRE İLLERDEN ÇORBA İÇİN AKIN EDİYORLAR
Herkesin, bu çorbanın tadına bakması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, bir içenin bir daha istediğini söyledi. Lokantaların bu çorbayı yapmadığını da ekleyen Gündoğdu, "Sırf bu çorbayı içmeye Kastamonu, Karabük ve çevre ilçelerden gelenler var" diyerek konuştu.
Çorbayı ilk olarak belediye başkanına tattırdığını söyleyen Gündoğdu, daha sonra kaymakam ve valiye ikram ettiğini belirtti. Gündoğdu, çorba valinin de dikkatini çekince, İzmir'de bir fuara katıldıklarını ve çorbanın tanıtımını yaptıklarını ekledi. Bu sayede coğrafi işareti aldıklarını ifade etti.
YÜZYILLARDIR EVLERDE PİŞİYOR
Yüzyıllardır bu çorbanın evlerde yapıldığını vurgulayan Gündoğdu, kara çorbanın ham maddesinin dağlarda yetişen kızamık bitkisi olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Kızamıkla çorbaya ekşi bir tat verilir. İçerisine tavuk ya da hindi eti katılır. Şifalı bir çorbadır. İlk başladığım yıllarda kızamık bitkisini bulmakta ve toplatmakta çok zorlandım. Ailecek dağlarda bu bitkiyi arıyorduk. Şimdi daha kolay ulaşıyoruz. Kendi bahçemizde yetiştirdiğimiz tavukların etini kullanıyoruz."