Bir zamanlar hem uygun fiyatlı hem de besleyici olmalarıyla Batı mutfağında da sıkça kullanılan sakatatlar (karaciğer, böbrek, beyin, yürek, vb.) özellikle İngiltere ve ABD gibi ülkelerde yerini yağsız kas etine bırakmış durumda. Ancak Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde sakatatlar hala sofraların birer vazgeçilmez parçası. Peki, sakatat neden daha sağlıklı, işte cevabı...
Londra Obezite Kliniği'ne göre sakatatlar;
- B12 vitamini, folat gibi B grubu vitaminleri,
- Demir, magnezyum, selenyum ve çinko gibi mineralleri,
- A, D, E, K gibi yağda çözünen hayati vitaminleri yüksek oranda içeriyor.
Aynı zamanda mükemmel bir protein kaynağı olan sakatatlar, vücudun ihtiyaç duyduğu tüm 9 temel amino asidi de içeriyor.
"KARKAS ETTEN DAHA YOĞUN BESİN DEĞERİ VAR"
Express'teki habere göre 35 yıllık beslenme danışmanı Kathy W Warwick, sakatatların besin yoğunluğu açısından karkas eti geride bıraktığını söylüyor:
"Hayvanın türüne ve organın çeşidine göre içerik değişse de genel olarak sakatatlar oldukça besleyicidir. Özellikle B vitaminleri; demir, magnezyum ve yağda çözünen vitaminler açısından çok zengin."
KOLESTEROL TEHLİKESİNE DİKKAT
Tüm bu besin değerlerine rağmen sakatatların bir handikapı da var: yüksek kolesterol içeriği. Örneğin:
- 100 gram pişmiş dana beyni yaklaşık 2000 mg kolesterol içeriyor,
- Aynı miktarda böbrek 716 mg, karaciğer ise 381 mg kolesterol içeriyor.
Karşılaştırmak gerekirse bir yetişkinin günlük önerilen kolesterol alımı sadece 300 mg.
Özetle en sağlıklı et olarak gösterilen sakatatlar; vitamin ve mineral açısından karkas etten üstün. Ancak ölçülü tüketilmeli; özellikle kolesterol riski taşıyan bireyler için dikkatli olunmalı.