Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, Türkiye'nin ilk etapta Suriye ve Lübnan'a elektrik ihraç ederek bölgenin enerji ihtiyacını karşılamayı planladığını açıkladı.

Bakanlık heyetinin, Suriye’nin kendi kaynakları ile altyapı yatırımlarını nasıl gerçekleştirebileceği konusunda da çalışmalarda bulunduğunu söyledi. Heyetin, Suriye'yi ziyaret ederek gerekli araştırmaları yaptığını söyledi.

Güneydoğu Anadolu'da 2028 sonuna kadar 500 milyar TL kaynak aktarılacak yeni kalkınma hamlesi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve altı bakanın katılımı ile hafta sonu duyuruldu.

Bayraktar, Pazar günü Şanlıurfa’da gazetecilere yaptığı açıklamada, bakanlık heyetinin Cumartesi günü Şam’a ulaştığını ve incelemelerin sürdüğünü ifade etti.

5 BİN MEGAVAT KAYIP

Bayraktar, “Suriye’nin ve Lübnan’ın ihtiyaç duyduğu elektriğin belki ilk etapta Türkiye’den ihraç edilmesi suretiyle sağlanacak. Ancak iletim şebekesindeki durumu gördükten sonra tabloyu daha net anlayabiliriz,” dedi.

Bayraktar, Türkiye’nin halihazırda İdlib, Afrin ve diğer harekat bölgelerinde elektrik ve enerji hizmetleri sağladığını belirtti. Suriye’nin elektrik üretim kapasitesinin büyük ölçüde azaldığını vurguladı.

Enerji Bakanı, “Savaş öncesi 8 bin 500 megavatlık kurulu güce sahip olan Suriye, bunun yaklaşık 5 bin megavatını kaybetmiş durumda. Şu anda 3 bin 500 megavatlık bir gücü var. Halkın büyük kısmı jeneratörlerle elektrik ihtiyacını karşılıyor, bu da çok ciddi bir enerji ihtiyacı doğuruyor,” dedi.

Bakanlık ekibinin Suriye’nin enerji yatırımlarını, ülkenin kendi kaynaklarını ekonomiye kazandırarak gerçekleştirme olasılığını incelediğini belirten Bayraktar, “Heyetimizde petrol ve doğalgaz konularında da incelemeler yapmak üzere bir grup temsilci var. 2011 öncesinde günlük 350 bin varil petrol üreten Suriye’nin bugün neler yapabileceğini değerlendirecekler,” dedi.

İRAN'DA KRİZ DERİNLEŞİYOR

Bayraktar, İran’daki enerji krizine ilişkin bir soruya, “Doğalgaz sözleşmemizdeki yükümlülüklerini İran tam olarak yerine getiremiyor. Türkiye'ye şu anda yaklaşık yüzde 50-60 oranında bir akış var. Ancak bu kış Türkiye için bir sıkıntı öngörmüyoruz, gerekli tedbirleri almış durumdayız. Fakat İran’da bu kriz derinleşerek devam ediyor,” yanıtını verdi.