Enflasyon oranı, aydan aya artarken, halkın alım gücünü her geçen gün azaltıyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından her ay düzenli olarak açıklanan enflasyon verileri, ekonomik beklentiler ve piyasa hareketleri açısından büyük önem taşıyor.
ENFLASYON ORANI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Enflasyon oranı, 3 Eylül Salı günü saat 10.00'da açıklanacak.
ENFLASYON ORANI BEKLENTİSİ NE KADAR, NE OLUR?
Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) konutlarda kullanılan doğalgaz zammının ardından Ağustos ayında aylık %2.64 artması, baz etkisinin katkısıyla yıllık olarak düşüşünü sürdürmesi ve %52.2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
Reuters'ın dokuz ekonomistin katılımıyla gerçekleştirdiği ankete göre, enflasyonun 2024'ün sonunda ise Merkez Bankası'nın (TCMB) %38 tahmininin üstünde %42.95 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yılsonu tahminleri bir önceki ankete göre sınırlı yükselse de anlamlı bir değişim göstermedi.
Ankette aylık tahminler %2.15 ile %3.1 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise %40 ve %45 aralığında seyrediyor. Yıl başında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle Ocak ve Şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık %6.7 ve %4.53 artış göstermişti. Mart ve Nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık %3.2 arttı. Mayıs ayında ise TÜFE %3.37 artarak yıllık bazda zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da %2'nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak %71.60 seviyesinde gerçekleşti.
Temmuz ayında yıl ortasında sigara ve akaryakıt zamları başta olmak üzere vergi ve yönetilen fiyatlardaki artış sebebiyle enflasyon aylık hızlanarak %3.23 arttı. Fakat yıllık enflasyon baz etkisiyle %61.78'e geriledi. Ağustos ayı itibariyle konutlarda kullanılan doğalgazın fiyatına yaklaşık iki yıldır ilk defa zam yapıldı.
Doğalgazın TÜFE'de ağırlığı ile hesaplama yapan ekonomistler zammın enflasyona doğrudan 0.65 puan yükseltici etkisi olacağını belirtti. Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan enflasyon raporu sunumunda Temmuz ayında tüketici enflasyonunun aylık olarak geçici arttığını belirterek enflasyon beklentilerinin tahmin aralığına yakınsamasının dezenflasyon açısından kritik önemde olduğunu söyledi.
TCMB tarafından yayımlanan sektörel enflasyon beklentileri raporuna göre, hanehalkının gelecek 12 ay sonundaki yıllık enflasyon beklentisi Ağustos'ta bir önceki aya göre 1.1 puan artarak %73.1'e yükseldi. Geçen hafta yapılan Para Politikası Kurulu toplantısının özetlerinde TCMB, Ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin de etkisiyle bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağını belirtti. Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4,150 baz puan yükseltti. TCMB, aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini belirtiyor.