Türkiye 2018’de başlayan yüksek enflasyon trendinde bir yılı daha tahminleri ve hedefleri tutturamadan geride bırakırken, hem vatandaş hem de şirket bütçelerinde önemli yer tutan gıdadaki enflasyon, toplu yemek sektöründe 3 ayda bir zam getirdi. Milyonlarca çalışana hizmet veren ve 6 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip olduğu düşünülen toplu yemek sektöründe bir dönem ayda bir olan fiyat artışları 3 aylık periyodlarla devam ederken, maaş zamlarının sınırlı kaldığı özel sektörde yemek kalitesi ve sosyal haklar çalışan transferlerinde de önemli rol oynamaya başladı.
ZAM PERİYODU AYDA 1’E İNDİ
Sektörde 5 bine yakın şirketin faaliyet gösterdiğini ve pandemi sonrasında ciddi trend değişikliklerinin yaşandığını kaydeden SOA Toplu Yemek Yönetim Kurulu Başkanvekili Melih Can Kocabaş, gıda enflasyonundaki artışla şirketlerin de hızlı aksiyon aldığını belirtti. “Düşük enflasyon olduğu dönemde fiyat değişiklikleri ve sözleşmeler bir yıllık yapılıyordu. Enflasyonla beraber ilk başta 3 ayda bir fiyat değişimine gittik. Bunun bir aylık yapıldığı dönemler bile oldu. Bugün verdiğiniz fiyatlar yarın değişebiliyor ve her şey tepetaklak olabiliyordu. Şu anda da aynı şekilde devam ediyor bu durum. Şu anda sabit olarak 3 ayda bir fiyatlar artıyor” diye konuşan Kocabaş, geçen yıla oranla fiyatlarda yüzde 60’lık bir değişimin olduğunu kaydetti. 15 yıldır toplu yemek sektöründe günlük 15 ilde bin çalışan ile 60 bin kişiye yemek hizmeti verdiklerini kaydeden Kocabaş, fabrika hastane okul gibi kurumlar için yerinde yemek pişirdiklerini Ankara, Adana, Mersin gibi bölgelerde gelişmek istediklerini söyledi.
Yan haklarda yemek ayrışması
Sektörde pandemi ile birlikte kalıcı olarak çözümler geldiğini, trendlerin de değiştiğini belirten Koacabaş, şöyle devam etti: “Alım gücü düştü ülkemizde şirketlerden beklentiler de değişti. Son 10 yılın en düşük kırmızı et tüketimi gerçekleşiyor şu anda. Şirketler de bu tür ulaşılamayan ürünleri yemekhanede veriyor. Maaş politikaları şirketlerde genellikle aynı. Bir otomotiv firmasından diğerine gittiğinizde aynı maaş skalasında yer alıyorsunuz. Şirketler de bu kez yan haklarda özellikle yemekte ayrışmaya başladı.”