AK Parti hükümetinin Suriye politikasında yıllar sonra attığı geri adım, Şam yönetiminde yankı bulmadı. 2011’de Suriye iç savaşında Batı’nın etkisiyle Esad’ı devirmeye yönelik sert bir tutum benimseyen Türkiye, 13 yılın ardından uzlaşma arayışına girdi. Ancak Beşar Esad, Erdoğan’ın tüm çağrılarına kayıtsız kalmaya devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Beşar Esad ile görüşme irademizi ortaya koyduk, karşı taraftan cevap bekliyoruz” açıklaması, Suriye cephesinden beklenen karşılığı bulmadı. Esad, Türkiye’nin atması gereken adımlar olduğunu vurgulayarak mesafesini korurken, Rusya’nın iki lideri barıştırma çabaları da henüz sonuç vermiş değil.
Cumhurbaşkanı Erdoğan son olarak ABD'ye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamalarda Suriye ile ilişkiler konusunda şunları söylemişti:
"Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk"
Bu gerginliğin sona ermesi, Suriye topraklarının tamamında huzur ve istikrarın sağlanması için Türkiye ve Suriye'nin birlikte atabileceği adımlar Şam yönetimini, muhaliflerin bir süredir Suriye'de çatışmasızlığın sağladığını görüyoruz. Bu durum kalıcı çözüm için etkin bir kapı aralamak adına elverişli bir ortam sağlıyor. Suriye dışında milyonlarca insan vatanlarına dönmek için bekliyor. Biz bu konuda çağrımızı yaptık ve Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi için Beşar Esad ile görüşme irademizi de ortaya koyduk. Biz şimdi karşı taraftan cevap bekliyoruz. Biz buna hazırız. Halkı Müslüman iki ülke olarak artık bu birlikteliği, bu beraberliği bir an önce gerçekleştirelim istiyoruz. İki ülke ilişkilerinde yeni bir dönemde böylesi bir görüşme neticesinde inşallah başlar diye inanıyorum.