Erkelerin küpe takması özellikle Ortadoğu ülkelerinde önemli bir konu. Bazı kaybaklara göre güç ve kuvveti simgeleyen küpe takma geleneği eski Türk geleneğinde de olduğu iddia edildi.

Sosyal medya platformu Instagram'da Tarih Sözlüğü isimli hesaptan yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı:

"Askerde komutan küpeli askeri görünce onu tehlikeli görevlere vermezdi çünkü Türk töresi ona bu yetkiyi vermezdi. Soyu içerisinde sonuncu erkek olan kişi ise kulağında iki küpe taşırdı. Türk töresi, soyunu sürdürebilmesi için onu bilhassa korurdu.

Küpe, böylesine sert ve kesin törenin hüküm sürdüğü Türk topraklarında bir ailenin neslini sürdürebilme imkanını koruması açısından cengaverler için toplumsal bir nişan görevi görmüştür."

PEKİ BU İDDİA DOĞRU MU?

İslam Öncesi Türkler dendiğinde ilk akla gelen teşkilat Göktürklerdir. Gerçekten o devirlerde toplum içerisinde erkeklerin de küpe aksesuarını kullandıklarına dair işaretler mevcuttur.

Eski Türk Tarihinin ilk isimlerinden olan merhum Prof. Bahaeddin Ögel, Göktürkler devrinde erkeklerin küpe taktıklarını belirtiyor. Arkeolojik kalıntılardan elde edilen veriler bunu gösteriyor olmalıdır.

Aşağıda Göktürkler devrine ait görülen tasvirde kişilerin küpe taktıkları açıkla görülüyor.

Küpe takan erkeklerin bunu sadece bir aksesuar için mi kullandıkları, yoksa özel bir sebebinin mi olduğu sorusuna şu anda cevap verilemiyor. Fakat devrin şartları göz önünde tutulduğunda, erkeklerin gündelik yaşam içerisinde her zaman küpe kullanmaları mantık çerçevesine de oturmuyor.

Zira bütün günlük hayatı Türkistan coğrafyasında hareket içerisinde geçen bireyler kulaklarında küpe ile rahat edemezlerdi. Ayrıca savaş ve av gibi durumlarda küpeyle beraber kulaklarının kopması veya yırtılması gibi  dezavantajlar olurdu.