Evde sağlıklı ve katkı maddesi içermeyen doğal yoğurt yapmak aslında düşündüğünüz kadar zor değil. Yoğurt, süt ve bakterilerin birleşimiyle fermente olurken, evde yapılan yoğurtlar marketten aldığınız ürünlere göre daha sağlıklıdır. Ancak bazen evde maya bulamayabilirsiniz ve bu durumda endişelenmenize gerek yok çünkü evde maya yerine kullanabileceğiniz bazı pratik alternatifler var. İşte, yoğurdunuzu taş gibi kıvamlı ve sağlıklı yapmanın sırrı:
SİRKE İLE YOĞURT MAYALAMA
Evde yoğurt mayalamada sirke kullanmak, özellikle doğal ve asidik tatlar sevenler için ideal bir yöntemdir. Sirke, tıpkı limon suyu gibi asidik özelliklere sahiptir ve sütün fermente olma sürecini hızlandırır. Ayrıca sirke ile yapılan yoğurt, katkı maddesi veya koruyucu içermez tamamen doğal bir üründür. Bir litre süt için yalnızca 1 yemek kaşığı sirke yeterli olacaktır. Sirkeyi ekledikten sonra sütü iyice karıştırın ve ılık bir ortamda beklemeye bırakın. Bu işlem sonrasında, yoğurdunuz hızlı bir şekilde mayalanacak ve taş gibi kıvam alacaktır.
NOHUTLA YOĞURT MAYALAMA
Maya bulamadığınızda, yoğurt mayalamak için bir diğer doğal yöntem ise nohuttur. Nohutlar, doğal bakteriler içerdiği için yoğurdu fermente etmekte kullanılabilir. Bu yöntem, özellikle mayanın bulunmadığı durumlar için harika bir alternatif sunar.
Nohutla yoğurt mayalamak için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:
İlk olarak, bir avuç kuru nohut alıp, bir gece önceden suya koyarak iyice şişmesini sağlayın. Ertesi gün, 1 litre sütü ısıtın, ancak kaynamasına izin vermeyin. Süt 45°C civarında ılık olmalıdır. Şişmiş 3-4 nohut, ılık sütün içine ekleyin. Nohutlar, doğal bakterileriyle sütün fermente olmasını sağlayacaktır. Karışımı karıştırmanıza gerek yok. Üstünü bir örtü ile kapatıp, sıcak bir ortamda 6-8 saat bekletin. Fırın veya kalorifer yanında en iyi sonucu alabilirsiniz. Yoğurdunuz mayalandıktan sonra, nohutları çıkarın ve yoğurdu buzdolabında soğumaya bırakın.