Deney kapsamında bilim insanları farelere video izlettirdi ve hayvanların beyin aktivitelerini kayıt altına aldı. Elde edilen veriler kullanılarak farelerin gördüklerini yansıtan kısa film benzeri görüntüler oluşturuldu. Böylece araştırmacılar, hayvanların görsel deneyimlerine dolaylı yoldan ulaşmayı hedefledi.
Çalışmada yapay zekâ önemli bir rol oynadı. University College London’dan Dr. Joel Bauer, yapay zeka sayesinde görüntülerin daha net göründüğü anların belirlenebildiğini ifade etti.
Bauer, insanlar söz konusu olduğunda bireylere gördüklerini veya rüyalarını sorabilmenin mümkün olduğunu ancak hayvanlarda aynı doğrudan erişimin bulunmadığını belirterek bu yöntemin önemine dikkat çekti.
Araştırmanın merkezinde, fare beyninin görsel korteksindeki elektriksel aktivitenin hayvanların ne gördüğüne bağlı olarak nasıl değiştiğini tahmin etmeye yönelik bir yapay zeka programı yer aldı.
Bu program, yakın zamanda düzenlenen bir bilimsel yarışmayı kazanmıştı. Görsel korteksin, retinadan gelen ham veriyi işleyerek dünyaya ait tutarlı bir görüntüye dönüştüren temel beyin bölgesi olduğu vurgulandı.
Bilim insanları farelerin izlediği görüntüleri yeniden oluşturabilmek için kemirgenler 10 saniyelik film kliplerini izlerken görsel korteksteki nöronların nasıl ateşlendiğini kaydetti. Bu kayıtlar kızılötesi lazer kullanılarak gerçekleştirildi ve elde edilen sinyaller daha sonra görüntü rekonstrüksiyonunda kullanıldı.
Çalışmada ayrıca farelerin görme yeteneğinin insanlara kıyasla daha zayıf olması nedeniyle oluşturulan videoların orijinal görüntüler kadar net olmadığı belirtildi. Buna rağmen elde edilen sonuçların, hayvanların çevreyi nasıl algıladığını anlamada önemli bir adım olduğu ifade edildi.