Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, ABD’de yolsuzluk tartışmalarının odağında bulunan New York’taki Türkevi’nde gündemi değerlendirdi ve soruları yanıtladı.

Fidan, bir yıl önce söylediklerinin vuku bulduğunu, bunun böyle olmasını istemediklerini belirterek, "Yani İsrail durdurulmazsa Gazze'de, Filistin'de bu savaşı başka yerlere de taşıyacak diye söylemiştik." ifadesini kullandı.

“NETANYAHU SAVAŞI YAYMAK İSTİYOR”

İsrail'in Gazze'deki kendince hedeflerine, askeri hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi cepheyi Lübnan'a taşıdığını kaydeden Fidan, "Bu birçok aktör için sürpriz olmadı. Gelecek sene bu operasyonu nereye taşıyacak? Hangi hedefleri yok etmek için bu momentumu kullanacak? Onu da hep beraber göreceğiz. Ama görünen o ki şu anda savaşın bölgeye yayılımı konusunda İsrail'de, Netanyahu ve ekibi içinde ciddi bir arzu var, bunu ilerletmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Fidan, ABD ve uluslararası toplumun bu konudaki sessizliğinin de ürkütücü bir duruma geldiğini dile getirerek, İsrail'in, Hizbullah'a yönelik son iki haftada düzenlediği saldırılara istihbarata dayalı olarak uzun zamandır hazırlık yaptığına dikkati çekti.

“ÇOK ZOR ŞARTLAR ALTINDA GÖRÜŞMÜŞTÜK”

"Nasrallah bölgenin önemli figürüydü. Lübnan için önemli bir figürdü. Onun yokluğunun bıraktığı boşluğun zor doldurulacağını ben açıkçası düşünüyorum. Hem Hizbullah için hem İran için Nasrallah'ın ölümü büyük bir kayıp oldu. Kendisiyle savaş başladıktan 10 gün sonra Lübnan'da görüşmüştük. Çok zor şartlar altında, gerçekten zor şartlar altında bir görüşme imkanımız oldu." ifadelerini kullanan Fidan, görüşmeler sonrası Hizbullah'ın var gücüyle bir savaş içine girmeyeceğini öngördüğünü aktardı.

“BİR TAKIM ÖNGÖRÜLERİMİZ VAR…”

Bakan Fidan, şunları kaydetti:

"İsrail, Gazze'deki hedeflerine ulaştıktan sonra şimdi Lübnan'a geldi. Lübnan'dan sonra nereye gider? Hangi hedefler üzerinde çalışır? Buna ilişkin birtakım öngörülerimiz var, şimdilik o öngörüler bizde kaldı."

ABD İLE F-35 GÖRÜŞMELERİ

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Fidan, birçok konuyu mevkidaşıyla görüştüğünü belirterek, Amerika'nın Suriye'de terör örgütü PKK'ya verdiği desteğin kesilmesi, Amerika'nın savunma sanayisinde Türkiye ile olan birtakım kısıtlamalara dayanan politikaların kaldırılması meselelerinin gündemlerinde olduğunu ifade etti.

Fidan, Blinken ile bölgesel meseleler ile Gazze, Kafkaslar'daki barış, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gidişatı gibi birçok gündem maddesini ele aldıklarını söyledi.

ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Yasası yaptırımları meselesinin Türkiye ile ABD arasındaki müttefiklik ilişkisini zedeleyen hususlardan biri olduğunu belirten Fidan, bundan çıkılması gerektiğini Amerikan Senatosu'nda kongre üyeleriyle yaptığı görüşmelerde de söylediğini bildirdi.

Fidan, görüşmeye ilişkin "Burada bir pozitif yaklaşım gördüm" ifadesini kullanarak, F-35 konusunda ise "Yakın zamanda somut bir adım gündeme gelir mi? Bekleyip göreceğiz." dedi.

“BRICS’I BİR POTANSİYEL OLARAK GÖRÜYORUZ”

Türkiye'nin bir kimlik arayışı içinde olmadığını söyleyen Fidan, "BRICS meselesi de daha önce de ifade ettiğim gibi gerçekten potansiyel gördüğümüz bir yer. Yani dünyadaki belli başlı nüfusa sahip ülkelerin Hindistan ve Çin başta olmak üzere, 3 milyara yakın zaten bu iki ülkede var. Brezilya ve Rusya'yı da ekliyorsunuz, Pakistan'ı ekliyorsunuz diğer ülkelerle beraber 4 milyara yakın insanın içinde bulunduğu bir platform var." ifadesini kullandı.