Fırıncıların sırrı aslında tamamen sıcaklık ve hava temasının doğru yönetimiyle ilgili. Üç kritik uyarı ise şöyle:

  • Bez torba ya da keten kese içinde saklayın. Bu, ekmeğin hava almasını sağlar ve küflenmesini önler.
  • Buzdolabına koymayın. Soğuk ortam, ekmeğin nişastasını kristalleştirerek daha çabuk bayatlamasına yol açar.
  • Uzun süre dayanmasını istiyorsanız dilimleyip dondurucuda saklayın. Çıkardığınızda birkaç dakika ısıtmanız yeterli olacaktır.

İŞİN SIRRI POŞETLEMEDE SAKLI

Ayrıca inisiyatifi neredeyse tamamen fırıncıların elinde olan bir aşama var: Poşetleme. Doğru poşetlemenin püf noktaları ise şöyle:

  • Sıcak ekmek doğrudan poşete konulduğunda buhar, ekmeğin kabuğunu yumuşatıyor ve daha hızlı bayatlamasına neden oluyor.
  • Oysa ekmek oda sıcaklığında iyice soğuduktan sonra kağıt ya da bez torbada saklandığında tazeliğini çok daha uzun süre koruyor.

Ustalar, bayatlamayı önlemenin en etkili yolunun "doğru saklama" olduğunu söylüyor:

"Ekmek sıcaklığını attıktan sonra bez torbada beklerse günlerce taze kalır. En büyük hata sıcak ekmeği poşete koymak."