Ev yapımı yemeklerin popülaritesi yükselirken, insanların yemeklerini daha sağlıklı ve lezzetli hale getirme isteği de artış gösteriyor. Ayrıca evde yemek hazırlamak yemeklerin içeriğini kontrol etmenin yanı sıra daha fazla keyif almanızı da sağlar fakat çeşitli pişirme fonksiyonlarını ve sembollerini anlamak bu süreci daha verimli hale getirir.

FIRIN SEMBOLLERİNİ BİLMEK, LEZZETLİ YEMEKLERİN ANAHTARI 

Günümüzün modern fırınları, birden fazla farklı pişirme fonksiyonu ile donatılmıştır ancak bu fonksiyonların nasıl çalıştığını anlamak, her yemek için doğru ayarı yapmanıza yardımcı olabilir. Uzmanlar, fırın sembollerini anlamanıza yardımcı olacak basit bir rehber hazırladı. 

Fanlı fırın modu, eşit pişirme için ideal 

Fanlı fırın sembolü, genellikle bir dairenin içinde bulunan bir yelpaze simgesiyle tanımlanır. Bu modda fırın, sıcak havayı eşit bir şekilde dağıtarak, yemeğinizin her tarafının aynı anda pişmesini sağlar. Fırının her noktasında eşit sıcaklık sağlandığı için yemekler daha homojen pişer.

Daha düşük ısıya sahip fan, turtalar ve pizzalar için en iyi seçim

Fanlı fırının daha düşük ısıda çalıştırılması, turtalar, pizzalar ve kişler gibi hamur işlerinin eşit pişmesini sağlarken bu modda alt ısı fırınlanmayı sağlar, üst kısımdaki ısı nemi koruyarak yiyeceklerin üst kısmının yanmasını engeller. Bu modda pişen yemeğin altı çıtır çıtır, üstü ise yumuşak ve nemli olur.

Geleneksel fırın modu, üst ve alt ısıyla eşit pişirme

Geleneksel fırın modunda hem üstten hem de alttan gelen ısı, yemeklerin eşit bir şekilde pişmesini sağlar. Özellikle ekmek, kek ve kurabiyeler gibi hamur işlerinde bu mod güzel sonuçlar verir. Üst ve alt ısı elemanlarının eşit dağılımı, yiyeceklerin dışının güzelce kızarmasına, içinin ise yumuşak kalmasına olanak tanır. Yüksek sıcaklıkta ve yavaş pişirme gerektiren tariflerde örneğin bütün tavuk veya hindi gibi büyük et parçalarını pişirirken oldukça etkili olan bu pişirme yöntemi, aynı zamanda kurabiye gibi dışı kıtır, içi yumuşak tatlar elde etmek ya da ekmek, kek gibi hamur işlerinde her tarafının eşit şekilde pişmesini ve kabarmasını sağlamak için de ideal bir tercihtir.

Alt ısıtma, çıtır tabanlar için ideal bir seçenek 

Fırınınızın sadece alt ısıtma özelliği, pizza hamuru veya pasta kalıplarındaki gibi çıtır bir taban elde etmek için idealdir. Bu modda, fırının alt kısmından gelen ısı, alt tarafın güzelce pişmesini sağlarken, üst kısmının yanmasını engeller. Böylelikle istediğiniz çıtır kıvamı elde edebilirsiniz.

FIRININ DİĞER FONKSİYONLARI 

Fırınlarda ızgara, buz çözme, yavaş pişirme, ön ısıtma, tabak ısıtma ve tekrar ısıtma gibi başka fonksiyonlar da bulunur. Her bir fonksiyon, yemek hazırlık sürecini kolaylaştırmak için özel olarak tasarlanmıştır. Örneğin, ızgara fonksiyonu, etleri ve sebzeleri kısa sürede lezzetli bir şekilde pişirmenize olanak tanır. Buz çözme fonksiyonu ise donmuş gıdaların hızla çözülmesine yardımcı olur.