Kış aylarında içinizi ısıtan ve Fransız mutfağının vazgeçilmez lezzeti olan bu çorba sadece damak tadınızı değil, sağlığınıza da fayda sağlar. İşte Fransızların soğuk havalarda hasta olmamasının sırrı olan o çorba ve faydaları...
Soğuk kış günlerinin gelmesiyle beraber çorbalar sofralarda daha çok yer almaya başladı. Bu günlerde hem sağlıklı hem de lezzetli bir çorba arayışındaysanız, bisque çorbası tam size göre. Fransız mutfağından gelen bu çorba özellikle kabuklu deniz ürünleriyle hazırlandığı için besleyici özellikleriyle ön plan çıkar. Bisque çorbasında karides, ıstakoz, yengeç ve kerevit gibi deniz mahsullerinin kullanılıyor.
BİSQUE ÇORBASININ SAĞLIĞA FAYDALARI
Bisque çorbası sadece lezzet açısından değil aynı zamanda içerdiği besin değerleriyle de dikkat çekiyor. İşte sağlığa faydaları:
- Kabuklu deniz ürünleri, vücuda yüksek kaliteli protein sağlar. Bu, kas yapısını güçlendirmek ve vücut dokularının onarımını desteklemek için önemlidir.
- Kabuklu deniz ürünleri, vücuda yüksek kaliteli protein sağlar. Bu, kas yapısını güçlendirmek ve vücut dokularının onarımını desteklemek için önemlidir.
- Karides, ıstakoz gibi deniz ürünleri, kalp sağlığını koruyan ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olan omega-3 yağ asitleri bakımından zengindir.
- Bisque çorbası, A ve B12 vitaminleri gibi hayati besin maddelerinin yanı sıra, çinko ve selenyum gibi minerallerle de vücudunuzu destekler.
- Deniz ürünlerinin düşük kalorili yapısı sayesinde, bisque çorbası dengeli bir beslenme programına rahatlıkla dahil edilebilir.
Ancak, bisque çorbası hazırlarken dikkat edilmesi gereken bir nokta var o da deniz ürünlerinin kolesterol seviyelerini artırabilme ihtimalidir. Kolesterol seviyesine dikkat edenlerin bu çorbayı ölçülü tüketmeleri tavsiye edilir.
BİSQUE ÇORBASI TARİFİ
Malzemeler:
500 gram karides veya diğer kabuklu deniz ürünleri
1 adet soğan
1 adet havuç
2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 su bardağı beyaz şarap
4 su bardağı balık veya sebze suyu
1 su bardağı krema
Tuz ve karabiber
1 çay kaşığı kekik
1 çay kaşığı pul biber (isteğe bağlı)
Yapılışı:
Karideslerin kabuklarını soyun ve başlarını ayırın. Zeytinyağını geniş bir tencerede ısıtın, doğranmış soğan ve havuçları ekleyin, 5-7 dakika soteleyin. Sarımsakları ekleyip 1-2 dakika pişirin. Karides başları ve kabuklarını tencereye ekleyin, kekik, tuz ve karabiberle tatlandırın. Domates salçasını ekleyip karıştırın, 1-2 dakika pişirin. Beyaz şarabı ekleyip alkolü uçurana kadar pişirin. Balık veya sebze suyunu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra, altını kısıp 30-40 dakika pişirin. Çorbayı ocaktan alıp soğumaya bırakın, ardından bir süzgeçten geçirerek püre haline getirin. Püreyi tekrar tencereye alın, kremayı ekleyin ve tatlandırmak için tuz ve karabiber ekleyin. 5 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak olarak servis edin.