Gaziantep'te kış yemekleri mangal ateşiyle buluştu
UNESCO tarafından gastronomi dalında "yaratıcı şehirler" ağına dahil edilen Gaziantep'te, havaların soğumasıyla birlikte kış lezzetleri de mangal ateşiyle buluşuyor.
Kentin en önemli kış lezzetleri arasında yer alan soğan kebabı ve ayva kebabı, uzun uğraşlar sonucu dövme demirden yapılmış kare şişlere diziliyor.
Özellikle soğan kebabı, Gaziantep'in meşhur lezzetleri arasında yer alıyor. Kuru soğan ve zırhla kıyılmış etin şişe dizilmesiyle hazırlanan soğan kebabı, kömür ateşinde piştikten sonra terlemesi için bakır bir kaba alınıyor.
Daha sonra isot, nar ekşisi, karabiber, pul biber, limon ve sumak gibi malzemelerle hazırlanan özel sosla buluşturuluyor. Soğan kebabı, isteğe göre tabakta veya dürüm olarak servis ediliyor.
Ayva kebabı ise Gaziantep'in diğer bir lezzetli kış yemeği. Özenle seçilen ayvalar sirke suyuyla yıkandıktan sonra bir müddet suda bekletiliyor.
Ardından parçalara ayrılan ayvalar, arasına zırhla çekilen et girecek şekilde şişlere saplanıyor. Mangal ateşinde pişirilen ayva kebabı da şişten çıkarılarak ince ve uzun tabaklarda servis ediliyor.
Kebap ustası Ahmet Çadır yaptığı açıklamada, havaların soğumasıyla birlikte müşterilerin damak zevklerinin de değiştiğini söyledi.
Beyran, soğan ve ayva kebabına talebin arttığını belirten Çadır, şunları kaydetti:
"Kış aylarının gelmesi ve havaların soğumasıyla kış lezzetlerimizi ateşle buluşturduk. Bunlar kış aylarının yöresel kebaplarıdır. Antibiyotik olarak insan vücuduna direnç kazandırır. Her derde deva diyoruz bunlara. Bu anlamda talebin artmasıyla soğan stoğumuzu fazlalaştırdık.
Gelen misafirlere bu lezzetleri tavsiye ediyoruz. Soğan kebabının içinde limon var C vitamini, soğan zaten doğal antibiyotik. Bunları tüketip şifa buluyoruz. Soğuk aylarda grip olmamak ve enfeksiyon kapmamak için soğan kebabını mutlaka tavsiye ediyoruz."
Kebap ustası Ahmet Çadır, ayva kebabının zahmetinden de bahsetti:
"Onu ateşle buluşturduğumuz an çok dikkatli olmak zorundayız. Vitamininin gitmemesi ve yanmaması lazım. Kış aylarında gastronomi kentine gelip bu lezzetlerin mutlaka tadılması gerek" dedi.
Kentteki lokanta işletmecilerinden Onur İbili ise, kış lezzetlerini özlediklerini ifade etti.
Soğanın pişmiş olmasından dolayı kebabının daha çok tüketildiğini belirten İbili, "Çoğu insan gün içinde kuru soğan tüketmiyor. Ama kebabı yapıldığı zaman yiyor çünkü kokmaz. Havaların soğumasıyla birlikte soğan ve ayva kebabı siparişleri artıyor" dedi. (AA)