Uzmanlar özellikle 60 yaş ve altının gece sık sık idrara çıkmasının olağan bir durum olmadığını söylüyor. Gece idrara çıkma ihtiyacı birçok nedenden kaynaklanabiliyor. 

İngiltere'deki Bladder and Bowel UK adlı yardım kuruluşunun hemşiresi Davina Richardson, "Akşam geç saatlerde çok fazla içki içmek ya da gün boyunca çok fazla kafeinli içecek tüketmek gibi bazı sorunları çözmek kolay olabilir" dedi.

Fakat gece çok fazla tuvalete çıkmak bir soruna da işaret ediyor olabilir.  Tuvaleti sık sık kullanmak  idrar yolu enfeksiyonundan, diyabet, yüksek tansiyon, prostat kanseri ve hatta kalp hastalığı gibi endişe verici hastalıklara kadar  çeşitli rahatsızlıkların işareti olabilir.

Normal idrara çıkma sıklığı yaşla beraber değişim gösterebilir. Araştırmalara göre, 70 yaş üstü kişilerin için her gece iki kez idrara çıkması normaldir. Ve 90'lı yaşlara geldiğinde bu sayı gece dört katına çıkacaktır. Bunun nedeni, vücudun yaşlandıkça antidiüretik hormon (ADH) adı verilen hormonu daha az üretmesinden kaynaklı. Bu hormon vücudumuzda ne kadar su tutulacağını düzenler ve susuzluğun önlenmesine yardımcı olur.

Fakat, tuvalete gitme sıklığındaki artışa başka belirtiler de eşlik ediyorsa endişe yaratabilir. Çünkü çok susama hissi, kilo kaybı ve bulanık görme, tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı diyabetin habercisi olabiliyor.

Uzmanlara göre, bunun nedenin yüksek kan şekerinden dolayı su içme ihtiyacının artırması ve bunun da geceleri sık sık tuvalete gitmeye yol açmasıdır. Uzmanlar ayrıca, yüksek kan şekeri seviyelerinin ayrıca mesaneyi tahriş ederek daha sık idrara çıkmanıza neden olduğunu da ekliyor. Sık idrara çıkma ihtiyacına göğüs ağrısı, ayak bileklerinde şişme ve terleme hissi de eşlik ediyorsa kalp rahatsızlığının belirtisi olabilir. 

Kalp rahatsızlığı, ayak bileği şişmesine yol açabilen zayıf dolaşıma neden olabilir. Uzmanlar, bu ekstra sıvının kan dolaşımına yeniden emildiğini ve böbrekler tarafından atıldığını bundan dolayı tuvaleti kullanma ihtiyacını artırdığını belirtiyor.

Fakat, Bladder and Bowel UK'ye göre daha sık ziyaretler aynı zamanda bir idrar yolu enfeksiyonunun uyarı işareti olabilir. Buna genellikle yanma hissi ve bulanık ya da kötü kokulu idrar eşlik eder. Diğer nedenler arasında böbrek taşları, bazı ilaçlar, uyku bozuklukları ve aşırı sıvı tüketimi yer alıyor.

Uzman isim Richardson, gece idrara çıkmanın uyku düzenini önemli ölçüde bozabileceğini, bunun da gündüz işlevselliğini, yaşam kalitesini, uzun vadeli sağlığı ve refahı olumsuz etkileyebileceğini açıkladı. Richardson, bazı tıbbi rahatsızlıkların erken belirtisi olabilse de basit yaşam tarzı değişiklikleriyle düzeltilebileceğini de ifade etti.

Nokturi tedavisinde, kafein, gazlı içecekler ve alkol tüketimini azaltmak, akşam saatlerinde çok miktarda sıvı tüketmekten ve özellikle akşam geç saatlerde yüksek proteinli beslenmekten kaçınmak öneriliyor.

Uzmanlar, gece tuvalete gitme ihtiyacı duyanların son bardak suyunu 22.00 yerine 20.00'de içmelerini öneriyor. Bunun nedeni, gece idrara çıkma isteğinin bazen yetersiz uykunun işareti olmasıdır. Uyanıkken ya da sığ uykudayken gece idrara çıkma isteklerini fark etme olasılığınız daha yüksektir.