Gecelik faiz dün de düşüşünü sürdürürken piyasalarda Merkez Bankası'nın (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), eşzamanlı kredi ve kredi kartlarına ilişkin kararların etkisi izleniyor.
Kur 34,18 civarında güne başlarken hafta başında politika faizinin üzerine çıkan gecelik faiz dün de düşüşünü sürdürerek yüzde 47,15 civarına belirgin geriledi. Likidite fazlası ise devam eden TCMB likidite adımlarına rağmen 400 milyar TL'yi aştı.
Gecelik faizin uzun süre politika faizi olan yüzde 50'nin altında kalması, para politikasında var olan sıkılığın tüm etkisinin piyasaya yansımayacağı anlamına gelebiliyor. Bu nedenle süreç piyasalarda yakından takip ediliyor. TL likidite fazlası yaratan ana unsur ise TCMB'nin ilk çeyrek sonundan beri 95 milyar dolara yaklaşan rezerv biriminin yarattığı TL.
KREDİ KARTLARINDA ASGARİ ÖDEME VE YAPILANDIRMA KARARLARI
TCMB bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami akdi faiz oranlarını dönem borcuna göre değişken olarak belirledi.
BDDK ise birikmiş kredi kartı borçları ile geri ödemesi geciken ihtiyaç kredilerinin 60 aya kadar vadeyle yeniden yapılandırılması imkanı getirdi.
TCMB çalışanlarının görüşlerini paylaştığı Merkezin Güncesi isimli blogda yer alan analizde ise güncel kararların dezenflasyon sürecini destekleyeceğine dikkat çekildi.
Bugün iç gündemde ağustos ayı dış ticaret istatistikleri ve eylül ayı ekonomik güven endeksi takip edilecek.
Hazine dün uluslararası piyasalarda 10 yıl vadeli dolar cinsi tahvil ihracını tamamladı. İhraç 3,5 milyar dolar borçlanma ile tamamlanırken bu tutarın yaklaşık 1,9 milyar doları ise bir yıl içinde vadesi gelecek borcun 2035'e ötelenmesinde kullanıldı
TCMB'NİN FAİZ İNDİRİMLERİNİN ZAMANI İZLENİYOR
Piyasalarda ayrıca ABD'de geçen hafta başlayan faiz indirim döngüsüne TCMB'nin ne zaman katılacağı yakından izleniyor.
TCMB geçen hafta politika faizini yüzde 50'de sabit tutarken önümüzdeki döneme ilişkin yönlendirmelerinde daha önceki PPK metinlerinde yer verdiği "sıkılaştırma" ifadesini kaldırdı.
Ekonomistlere göre metinde enflasyondaki yukarı yönlü risklere yapılan vurgunun korunmasına rağmen "sıkılaştırma" ifadesine yer verilmemesi bugün gündemde olmayan faiz indiriminin son çeyrek verilerine göre gündeme gelebileceğinin en önemli işareti.
Bazı ekonomistler ilk faiz indirimini verilere göre kasım toplantısında gerçekleştirebileceğini öngörürken bazı ekonomistler Aralık ya da önümüzdeki yılın daha iyi bir seçenek olacağı görüşünde.
Reuters anketleri en erken kasım ayında başlayacak ve büyük bölümü önümüzdeki yıl olmak üzere 2025 sonuna kadar 20 tam puanın üzerinde faiz indirimi beklentisi içeriyor.