Popüler çizgi dizi 'The Simpsons', 'geleceği tahmin etme' yeteneğiyle sık sık gündeme geliyor. Görünüşe göre bu kez de haklı çıktılar. Dizide Bay Burns'ün güneşi engellemek için tasarladığı cihazın bir benzeri gerçek oldu. Ancak ESA’nın geliştirdiği bu uydu, çizgi filmdeki gibi finansal çıkarlar için değil, bilimsel araştırmalar için yapıldı.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş'in ışığını engelleyerek yapay bir güneş tutulması oluşturacak bir uydu geliştirdi. Bu çarpıcı proje, kâr amacıyla değil, Güneş’i daha detaylı incelemek isteyen gökbilimcilere yardımcı olmak için tasarlandı.

PROBA-3 GÖREVİ BAŞLADI

"Proba-3" adı verilen uydu, bugün Hindistan’ın Sriharikota kentindeki Satish Dhawan Uzay Merkezi'nden PSLV-XL roketiyle uzaya fırlatıldı. Projenin amacı, Güneş'in ışığını engelleyerek, Dünya’dan veya uzaydan görülemeyen Güneş'in zayıf atmosfer tabakası olan "korona"yı incelemek.

Proba-3, iki ana parçadan oluşuyor: “Occulter” uzay aracı, Güneş’in parlak diskini bloke ederken, “Coronagraph” uzay aracı ise korona tabakasını gözlemleyecek optik cihazları barındırıyor. Bu teknoloji, Dünya üzerinde gerçekleşen doğal güneş tutulmalarının ötesine geçerek, gökbilimcilere daha uzun süreli ve detaylı gözlem imkânı sunacak.

GÜNEŞ TUTULMASINI "TALEP ÜZERİNE" YARATAN UYDU

Dünya'da tam güneş tutulmaları yalnızca ortalama her 18 ayda bir gerçekleşiyor ve bu tutulmalar birkaç dakikadan fazla sürmüyor. Bu durum, güneş bilimcilerin dünyayı dolaşarak bu kısa anları yakalamaya çalışmasını gerektiriyor. Ancak Proba-3, talep üzerine yapay güneş tutulmaları oluşturabilecek ve Güneş’in kenarına, şimdiye kadar ulaşılmış en yakın mesafe olan 1.1 güneş yarıçapına kadar gözlem yapabilecek.

Her 19 saat 36 dakikalık yörüngesinde 6 saat boyunca gözlem yapabilecek olan Proba-3, Güneş’i incelemek için bugüne kadar geliştirilen en yenilikçi araçlardan biri olarak bilim dünyasında büyük bir etki yaratması bekleniyor.