Gelişmekte olan ülkelerin borsaları, dünkü seanstaki sert satışların ardından kayıplarının bir kısmını bugün toparladı ancak dolardaki yükseliş ve küresel ekonomik büyümeye ilişkin endişeler kazanımları sınırladı.

ABD ekonomisinin resesyona gireceğine yönelik endişeler, büyük teknoloji şirketlerinin beklentilerin altındaki bilançoları ve jeopolitik endişelerle yatırımcıların riskli varlıklardan uzaklaşmalarıyla gelişmekte olan ülke piyasalarını izleyen MSCI endeksi dün iki yıldan uzun sürenin en kötü performansını kaydetmesinin ardından bugün yüzde 1,2 yükseldi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi, Japonya'nın Nikkei endeksindeki keskin toparlanmanın da desteğiyle yüzde 1 yükseldi.

FED BEKLENTİLERİ ARTIYOR

Piyasalar biraz temkinli olmaya devam ederken, yatırımcılar Fed'in Eylül ayında 50 baz puan faiz indirimi yapma ihtimalini yüzde 86 olarak görüyorlar. Bu ihtimal dün yüzde 80'di.

ABD'de para politikasının gevşetilmesi genellikle gelişmekte olan piyasa borsalarını ve para birimlerini destekliyor.

SEB ekonomisti Marcus Widen, "Borsalardaki büyük çaplı hareketler genellikle yatırımcıların bir veya daha fazla soruya yanıt aradıkları anlamına geliyor. Bu nedenle durum toparlanıyor gibi görünse de, durumun bir süre daha gergin olmaya devam edeceğini düşünmek en iyisi" dedi.

DOLARDAKİ TOPARLANMA BASKI YARATTI

Yen dün riskten kaçınma eğiliminden ciddi destek bulduktan sonra bugün geriledi. Dolardaki toparlanma, gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı yaratmaya devam etti.

Dolar/TL 33,55 ile yeni tarihi zirveye çıkarken, Güney Afrika randı yüzde 0,2 değer kaybetti.