Pensilvanya Üniversitesi iş birliğiyle yürütülen çalışmalarda, Tutankamon’un kalıntılarında sıtma parazitine rastlandı. Araştırmayı yürüten uzmanlara göre, tekrar eden sıtma atakları, genç firavunun 18 yaşında hayatını kaybetmesinde önemli rol oynadı. Bugün tedavi edilebilir olan bu sivrisinek kaynaklı hastalık, 3 bin 300 yıl önce ölümcül sonuçlar doğurabiliyordu.

Daily Mail'de yer alan habere göre; DNA analizleri yalnızca hastalıkları değil, Tutankamon’un ailesi hakkında da çarpıcı bilgiler sundu. Çalışmalar, firavunun anne ve babasının kardeş olduklarını ortaya koydu. Bu da Tutankamon’un birçok sağlık sorununa sahip olmasına neden olmuş olabilir. Genetik hastalıkların izleri, firavunun kalıntılarında tespit edildi.

Özellikle ayak kemiklerinde görülen nekroz ve nadir bir kemik hastalığı olan Köhler hastalığı, yürüyüşünü zorlaştırmıştı. Mezarda bulunan çok sayıda baston ve “ölümden sonraki yaşam için eczane” olarak nitelenen ilaç kalıntıları da bu sağlık sorunlarını destekliyor.

Tutankamon’un babası olarak, KV55 adlı mezarda bulunan ancak tam olarak kimliği tespit edilemeyen mumya öne çıkıyor. Araştırmacılar bu kişinin, monoteist inancı savunan ve Mısır’ın çok tanrılı sistemini değiştirmeye çalışan firavun Akhenaton olabileceğini düşünüyor. Annesinin ise KV35'te bulunan, kimliği belirsiz “Genç Hanımefendi” mumyası olabileceği değerlendiriliyor.

Tutankamon’un ebeveynlerinin kardeş olduğu yönündeki DNA verileri, birçok uzmanı şaşırtırken; Fransız Mısırbilimci Marc Gabolde bu iddiaya itiraz ediyor. 2022’de Harvard Üniversitesi’nde yaptığı bir konuşmada, bu genetik benzerliğin üç kuşak boyunca kuzen evlilikleriyle de açıklanabileceğini öne sürdü. Ona göre, Tutankamon’un annesi Akhenaton’un baş eşi ve kuzeni olan Nefertiti olabilir.

Ancak 2010 yılında yapılan çalışmaya liderlik eden Zahi Hawass, bu yoruma karşı çıktı. Hawass, DNA analizlerinin açık veriler sunduğunu ve başka bir açıklamanın bilimsel temele dayanmadığını savundu.

1922 yılında Howard Carter tarafından neredeyse bozulmamış halde bulunan mezarı ve içindeki 5 binden fazla eserle dünya çapında ün kazanan Tutankamon, kısa süren saltanatına rağmen hâlâ tarihçilerin ve bilim insanlarının ilgi odağı olmaya devam ediyor.