Bir aşçı, Instagram'da paylaştığı videoda gerçek tereyağının yalnızca 'krema' veya 'pastörize krema' içermesi gerektiğini vurguladı. Uzmanlara göre yağ oranı da en az yüzde 82.5 olmalı. Bu oran, kaliteli tereyağının uluslararası standardı olarak kabul ediliyor.
Yağ oranı yüzde 72.5 veya daha düşük olan ürünler ise 'sprey' veya 'karışım yağ' kategorisine giriyor; yani bunlar aslında tam anlamıyla tereyağı değil.
BUNLAR VARSA UZAK DURUN
Tereyağı alırken şu ifadeleri görüyorsanız o üründen uzak durmanız öneriliyor:
- Bitkisel yağlar (palm, hindistan cevizi, soya yağı),
- Koruyucular veya aroma vericiler,
- Emülgatörler
Bu tür katkılar içeren ürünler saf süt yağı yerine ucuz bitkisel yağ karışımlarıyla hazırlanıyor ve "sahte tereyağı" olarak değerlendiriliyor.
RENGİNE DE DİKKAT EDİN
Kaliteli tereyağı açık sarı veya doğal sarı renkte olur.
- Çok parlak sarı tereyağlar genellikle renklendirici içerir.
- Beyazımsı ürünler ise bitkisel yağ katkısı taşıma olasılığı yüksek olanlardır.
Uzmanlar, "Tereyağını buzdolabından çıkardığınızda kolayca sürülebiliyorsa bu genellikle katkı içerdiği anlamına gelir" uyarısında bulunuyor.