Aileler çocuklarını dışarı çıkmadan önce soğuktan korunmalarını gerektiğini sık sık bu cümleyle vurgular. Bu uyarı, aslında soğuk havaların vücutta olumsuz etkiler yaratabileceğine dair inançtan geliyor.
Her ne kadar bilimsel olarak doğrudan bir ilişki olmasa da, soğuk havanın bağışıklık sistemini zayıflatabileceği ve hastalıklara zemin hazırlayabileceği düşünülüyor.
Gerçekte, soğuk hava doğrudan soğuk algınlığı veya grip gibi hastalıklara neden olmaz; hastalıklara yol açan enfeksiyondur. Ancak soğuk, vücudumuzun doğal savunma mekanizmalarını zayıflatır.
Soğuk, burnu ve bronşları tahriş eder
Pleine Vie'nin haberine töre soğuk hava, burun ve bronşları tahriş ederek, vücudun patojenlere karşı korumasını sağlayan kirpikleri felç edebilir.
Pratisyen hekim Dr. Judith Loeb Mansour, bu durumu "Soğuk, burnu ve bronşları tahriş eder ve ilk savunma hattı olan kirpikleri felce uğratır" şeklinde açıklıyor. Ayrıca, Alerji ve Klinik İmmünoloji Dergisi'nde 2022 yılında yayınlanan bir çalışma da Dr. Mansour'un bu açıklamalarını destekliyor.
Kış aylarında, kapalı ve yetersiz havalandırılan alanlarda daha fazla vakit geçirme eğiliminde olmamız, mikropların yayılmasını kolaylaştırır. Bu durum, enfeksiyonların bulaşma riskini artırır. Bu nedenle, bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek çok önemli.
D vitamini eksikliği de enfeksiyonlarla mücadeleyi olumsuz etkiliyor
Dengeli beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve tütün ile alkol tüketiminden uzak durmak, vücudumuzun savunma mekanizmalarını güçlendirmeye yardımcı olur. Ayrıca, Dr. Judith Loeb Mansour, D vitamini eksikliğinin enfeksiyonlarla mücadele yeteneğimizi olumsuz etkileyebileceğini belirtiyor. Yeterli D vitamini almak, bağışıklık sistemimizin düzgün çalışmasını sağlamak için kritik bir faktördür.
Bu durum, soğuk havanın bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkilerini ve virüslerin vücuda daha kolay girmesine neden olabileceğini ortaya koyuyor.