Astronomlar, evrenin derinliklerinde daha önce nadiren görülen bir keşfe imza attı: Henüz 3 milyon yaşında, Dünya'dan yaklaşık 1500 kat daha genç bir gezegen!

'TIDYE-1b' ya da 'IRAS 04125+2902 b' adı verilen bu "bebek" gezegen, gezegen oluşumuna dair bildiklerimizi sorgulamamıza neden oldu.

Kuzey Carolina Üniversitesi'nden (UNC-Chapel Hill) Madyson Barber liderliğindeki bir ekip, NASA'nın TESS teleskobunu kullanarak bu genç gezegeni keşfetti. Gezegen, yıldızının önünden geçerken yıldız ışığında oluşan hafif kararma sayesinde tespit edildi.

UNC-Chapel Hill'den Doç. Dr. Andrew Mann, "Gezegenler genellikle gaz ve tozdan oluşan düz bir diskin içinde şekillenir. Güneş sistemimizdeki gezegenlerin hizalanışı bu düzene örnektir." dedi ve ekledi "Ancak TIDYE-1b, yıldızının ve diskinin hizasından farklı bir yörüngede bulunuyor. Bu sıra dışı eğiklik, gezegen oluşumuna dair mevcut modellerimizi sorgulamamıza neden oluyor." 

DÜNYANIN 11 KATI BÜYÜKLÜĞÜNDE BİR BEBEK

Dünya kadar yoğun olmasa da çapı Dünya'nın yaklaşık 11 katı olan TIDYE-1b, gezegenlerin 10 milyon yıldan daha kısa sürede oluşabileceğine dair kanıtlar sunuyor. Daha önce genç gezegenlere nadiren rastlanması, onların var olmadığını değil, gaz ve toz bulutları tarafından gizlendiklerini gösteriyor olabilir.

Çalışmanın başyazarı Madyson Barber, "Astronomi, evrendeki yerimizi, nereden geldiğimizi ve nereye gidebileceğimizi anlamamıza yardımcı oluyor. TIDYE-1b gibi gezegenlerin keşfi, gezegen oluşumuna dair bir zaman yolculuğu yapmamıza olanak tanıyor." ifadelerini kullandı.