Satın aldığımız meyve ve sebzelerde sık sık aşırıya kaçtığımız olabilir. Böyle durumlarda besinlerin bozulmasını engellemek amacıyla ilk başvurduğumuz yer buzdolabı olmakta. Ancak mutfağımızda severek tükettiğimiz birçok ürün, buzdolabında saklanılması halinde gıda zehirlenmesine adeta davetiye çıkarıyor. 

Hindistan'da yaşayan gıda mühendisi ve beslenme uzmanı Jhanvi Sanghvi, buzdolaplarına asla sokulmaması gereken 3 gıdayı sıraladı...

BU ÜRÜNLERİ ASLA BUZDOLABINA KOYMAYIN

- Soğan

Uzman isim, soğanların bir süre buzdolabında beklemeleri halinde hızlıca küfleneceğine dikkat çekerek, bu tür besinlerin tüketilmeleri halinde sık sık  kusma, mide krampları ve ishal rahatsızlıklarının görülebileceğini vurguladı. 

Bu durumun nedeni ise buzdolabında saklanarak küflenen soğanların, içerisinde barındırdığı mantarlar nedeniyle insanları hasta edebilecek zehirli kimyasallardan olan mikrotoksin üretebilmesidir. Dolayısıyla sağlığımız için soğanları, kiler dolapları gibi serin, karanlık ve kuru bir yerde saklamalıyız. 

- Sarımsak 

Listedeki bir diğer isim ise, yemeklerde sıklıkla kullandığımız sarımsak oldu. Sarımsaklar buzdolabında saklandıklarında lastik gibi bir yapıya dönüşürken, bu durum söz konusu bitkinin lezzetini ve besin değerlerini yitirmesine neden olacaktır. 

Buzdolabında saklanan sarımsaklar kısa sürede bozulmasa bile, sahip oldukları acı tat nedeniyle katılacakları yemeklerin yapısını değiştirir. İnsan sağlığı için birçok zararlı bileşen içeren küf ve mantarların oluşmasına imkan tanıyan buzdolabının yanı sıra, balkon gibi serin alanlar sarımsakların saklanması için ideal olacaktır. 

- Patates

Hem mevsimi hem de ekonomik olması nedeniyle birçok insan ilkbahar ve yaz aylarında çuvallar dolusu patates satın almayı tercih etmekte. Ancak doğru yöntemlerle saklanmayan patatesler, kış aylarının başında filizlenebilir ve bozulabilir. Soğuk hava, patateste bulunan nişastanın şekere dönüşmesine neden olurken, dünyada en çok tüketilen besinler arasında yer alan patates bozulmasa bile şekerlenme nedeniyle tat kaybı yaşar ve pütürlü bir yapıya sahip olur. 

Uzun süre boyunca olumsuz hava koşullarına maruz kalmış patatesleri aniden kızgın yağ içerisine atmak ise zararlı bir bileşen olan akrilamid üretimini tetikleyecektir.

Bilim insanları daha önce birçok kez çiğ patateslerin buzdolabında saklanmasının kanser riski oluşturabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.Gıda Standartları Ajansı (FSA), 2023 yılında kılavuzunu güncelleyerek patateslerin 'buzdolabında veya serin ve kuru bir yerde' saklanabileceğini belirtmiş olsa da, beslenme uzmanları patatesler için en uygun ortamın kiler dolapları olduğunu öne sürmeye devam ediyor. .