Severek tükettiğim birçok içecek ve yiyecek, sağlığımız için son derece zararlı bileşenler içeriyor olabilir.
Uzmanların tavsiyeleri doğrultusunda beslenme tablosu oluşturmak isteyenler, çoğu zaman hangi gıdaları tüketmeyi bırakmalarını bilmemekte. Gıda mühendisi ve sağlıklı beslenme uzmanı Tuğba Parıltı, katıldığı bir YouTube canlı yayınında sağlığa zararlı gıdalar hakkında detaylar paylaştı.
ASLA EVİNİZE SOKMAMANIZ GEREKEN 3 GIDA
Günümüzde satılan birçok içecek ve yiyecek, sağlığa zararlı bileşenler içeriyor. Buna karşın içlerinde en zararlı olanların sıralamasını yapmak oldukça güç. Kendisine yöneltilen "Asla evime sokmam dediğiniz 3 besin" sorusuna yanıt veren Parıltı, şu ifadeleri kullandı:
- ENERJİ İÇECEĞİ
Bağışıklık sisteminin çökmesine ve vücudun enfeksiyonlara karşı savunmasız hale gelmesine neden olan enerji içecekleri, marketlerde satılan ve sağlığa zararlı besinler arasında ilk sırada yer alıyor.
- KOLA
Türkiye'de su ve çay ile birlikte en fazla tüketilen içecek olan kola, asidik yapısı ile mide sağlığı için telafisi olmayan zararlara yol açıyor. Kalp sağlığını olumsuz etkileyen ve özellikle sık tüketilmesi halinde orta ve ileri yaşlarda ağır mide sorunlarına neden olan kola, diş sağlığı için de yıkıcı etkilere sahip.
- ÇİĞ SÜTLE HAZIRLANMIŞ PEYNİR VE TEREYAĞI
Birçok insan daha sağlıklı olduğunu düşünse de, köylerde hazırlanan tereyağı ve peynirler ölümcül tehlikelere neden olabilir. Çiğ süt kullanılarak yapılan peynir ve tereyağlarının sağlığa en zararlı besinler arasında yer aldığına dikkat çeken uzman isim, bu ürünlerin hazırlanış aşamasında sütün mutlaka kaynatılması gerektiğini hatırlattı.
Tereyağı ya da peynir sırasında sütün mayalanması için 45-50 derecelik sıcaklıklar yeterli olsa da, bu sıcaklarda süt içerisindeki bakteriler yaşamaya devam etmekte. Bu nedenle ilk olarak süt çok yüksek sıcaklıklarla kaynatılmalı, daha sonrasında soğutularak yeniden mayalanmak üzere ısıtılmalıdır. Söz konusu kaynatma işleminde bakterilerin yaşayamayacağı sıcaklıklara çıkılacağından dolayı, köyde hazırlanan peynir ve tereyağı ancak bu şekilde güvenli gıda olarak değerlendirilecektir.