Göz hastalıklarından; mide rahatsızlıklarına dek birçok ilacın yapımında kullanılan 'güzelavrat otu', ıspanağa benzerliğiyle zaman zaman can yakabiliyor. Çünkü bu bitkinin, yararı olduğu kadar zararı da mevcut. Ispanağa benzetip tüketmek ise sonucu hastanede bitecek bir sürecin başlangıcı olabiliyor...
Özellikle dönem dönem Giresun ve Gümüşhane'de zehirlenme vakalarıyla gündeme gelen güzelavrat otunun hem zararları hem de yararları bulunuyor ancak bu bitkiyi ıspanakla karıştırıp tüketmek, zehirlenmelere yol açıyor.
Güzelavrat otu, bilimsel adıyla Atropa belladonna, patlıcangiller (Solanaceae) familyasından, çok yıllık ve zehirli bir bitkidir. Avrupa, Kuzey Afrika ve Batı Asya’ya özgüdür. Tarih boyunca hem tıbbi amaçlarla hem de zehir olarak kullanılmıştır. Günümüzde tıbbi olarak spazm giderici ve bazı göz tedavilerinde kullanılsa da çok dikkatli olunması gereken bir bitki.
ISPANAK VE GÜZELAVRAT OTUNU AYIRMAK İÇİN NE YAPILMALI?
Yenildiğinde sonuçları birbirinden oldukça farklı olan bu iki bitkiyi ayırt etmek için kilit nokta kökleri... Ispanak kökleri daha ince ve beyaz bir yapıda olurken güzelavrat otu kökleri ise daha kalın ve sarımsı bir renge sahip. Öte yandan güzelavrat otunun yaprakları ıspanakla kıyaslandığında daha parlak ve daha az tüylü bir görünüme sahip...