Eyüpsultan Pirinççi Mahallesi'nde Varan Gölü'nde kıyıya vuran balıklar, çevredekileri tedirgin etti. Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Seyyal Ak, '" Alg patlaması, yosun patlaması dediğiniz oradaki göldeki suyun azot ve fosfor oranının artmasıyla bağıntılı. Azot fosfor oranı da durup dururken artmıyor. Mutlaka çevreden bir kirlilik söz konusu ki bunlar besin değerleri azot ve fosfor açısından yükselsin ve algler üresin. Üreyen alglerde oranın yüzeyini kaplasın.
ÖRNEKLER ALINIP İNCELENMELİ
Bakın tahmini veriler üzerine konuşuyoruz. Bir kere bu sudan örnek alınması lazım. Alınan suyun örneklerinin gerekli Bakanlığın analiz laboratuvarları tarafından incelenmesi lazım. Balıklardan örnek alınması lazım. Videolarda görülüyor, can çekişen hayvanlar var. Bunların alınıp laboratuvarlara gönderilmesi lazım. Mikrobiyolojik analizlerinin yapılması lazım, bunun üzerine konuşulması lazım.
"2 SENEDE BİR TEKRAR ETMESİ SORU İŞARETİ"
Bu yeraltı sularından gelen bir kirlilik olabilir. Yerüstü sularından akan bir kirlilik olabilir. Fabrika atıkları olabilir. İnsanların belli atık sularını oraya boşaltması sonucunda olabilir. Birçok nedeni var. Belli ki orada bir kirlilik sözkonusu ve bu kirliliğin sonucunda da balık ölümü var. Bunun bir an evvel sonuca ulaşması gerekiyor. Asla hafife alınmaması lazım. Canlı ölüyor. Bu sular diğer sularımıza da yer altından karışabilir. İnsan sağlığını, diğer hayvanların sağlığını da tehdit edebilir. Bu ölümlerin 2 senede bir tekrar etmesi soru işareti. Neden böyle oluyor? Bunların araştırılması lazım" dedi.