Son Dakika
DOLAR 49,59 0,03 (%0,06) EURO 55,72 -0,02 (%-0,04)
  • SON DAKİKA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • GÜNÜN İÇİNDEN
  • SPOR
  • HAYAT
  • MAGAZİN
  • E-GAZETE
  • OTOMOTİV
  • FİNANS
  • TEKNOLOJİ
  • EĞİTİM
  • RESMİ İLANLAR
Sosyal Medya
Sözcü Tv
  • Giriş Yap
  • Abone Ol
  • Daha fazla bilgi al
  • SON DAKİKA
  • YAZARLAR
  • GÜNDEM
  • EKONOMİ
  • DÜNYA
  • GÜNÜN İÇİNDEN
  • SPOR
  • HAYAT
  • MAGAZİN
  • FİNANS
  • EĞİTİM
  • RESMİ İLANLAR
DOLAR 49,59 0,03 (%0,06) EURO 55,72 -0,02 (%-0,04) STERLIN 66,38 0,02 (%0,04) BITCOIN 82.828,68 917,02 (%1,12) ALTIN 6.562,19 -11,14 (%-0,17) FAİZ 36,82 0,05 (%0,14)
Haberler - Finans
Google News
22 Şubat 2024 - 11:17 Güncellenme: 22 Şubat 2024 - 11:50

Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında: İşte son tahminler

Piyasalarda gözler Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan döneminde yapılacak ilk faiz toplantısında olacak. TCMB Para Politikası Kurulu tarafından verilecek mesajlar da yakından izlenecek. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin son tahminleri...

Haber Merkezi Haber Merkezi
  • E-posta ile gönder
  • Yazıları büyüt
  • Yazıları küçült
  • Standart boyut
Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Gözler Merkez Bankası'nın faiz kararında: İşte son tahminler
Piyasalarda gözler Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan döneminde yapılacak ilk faiz toplantısında olacak. TCMB Para Politikası Kurulu tarafından verilecek mesajlar da yakından izlenecek. İşte ekonomistlerin faiz kararına ilişkin son tahminleri...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü ocakta tamamladığına yönelik mesajlar vermesinin ardından bugün ilk faiz kararı açıklanacak.

TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında bugün toplanacak. Faiz kararı saat 14.00'te açıklanacak.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından haziran ayından bu yana cumhurbaşkanı destekli parasal sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini 3 bin 650 baz puan yükseltmişti. Geçen ay politika faizinin yüzde 45'e çıkmasıyla birlikte ise banka yeterli sıkılığa ulaştığını söyledi.

Hafize Gaye Erkan'ın istifasının ardından TCMB Başkanı olarak atanan Fatih Karahan kamuoyu karşısına çıktığı ilk toplantı olan enflasyon raporunda sıkı para politikasına bağlı oldukları mesajını verirken; sadece bu yıl değil, gelecek yılın enflasyonunu da göze alarak sıkılık seviyesini belirlemeleri gerektiğine dikkat çekti. 

Karahan, "Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz... Politika duruşumuzun ara hedefimiz doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olması da (enflasyonun) ana eğilime olumlu yansıyacaktır" demişti.

Kaynak olarak ekle

TCMB'nin daha uzun süre faizlerin yüksek seviyelerde tutulacağı yönündeki mesajlarına rağmen uzmanlar yılsonuna doğru faiz indirimlerinin başlamasını bekliyor.

Uzmanların faiz kararına ilişkin tahminleri ise şöyle:

AA FİNANS

AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistlerin tümü, Merkez Bankası'nın politika faizini sabit bırakmasını bekliyor.

AA Finans'ın TCMB'nin 22 Şubat Perşembe günü yapılacak toplanyıya yönelik beklenti anketi, 14 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Anket sonuçlarına göre, ekonomistlerin tamamı politika faizinin yüzde 45'te sabit bırakılacağını öngörüyor.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 36,25 oldu.

REUTERS

Reuters anketine katılan 11 ekonomistin tamamı politika faizinin bu ay sabit tutulacağı konusunda hemfikir oldu.

Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda yüzde 37,5 seviyesinde bekleniyor.

Anketin ilgili bölümüne yanıt veren 10 kurumdan sadece bir tanesi yılsonunda yüzde 45 politika faizi bekliyor. Tahminler yüzde 35 ila yüzde 45 bandında yer alıyor.

BLOOMBERGHT ANKETİ

Bloomberg HT'nin anketine katılan 25 kurumun tamamı politika faizinin yüzde 45 seviyesinde sabit tutulmasını bekliyor.

Öte yandan bu anket döneminde 22 kurum 2024 yıl sonuna dair faiz tahminini paylaştı. Buna göre piyasanın 2024 yılının sonun için politika faizi tahmini yüzde 40 seviyesi oldu. 2024 yıl sonu faiz tahminlerinde en yüksek beklenti yüzde 45 seviyesinde, en düşük beklenti yüzde 30 seviyesinde kaydedildi.

Söz konusu ankette katılımcılara faize ilişkin ilk indirim beklentileri de soruldu. Buna göre tahminini paylaşan 23 kurumdan 11 tanesi Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’ndan ilk indirim hamlesini 2024’ün üçüncü çeyreğinde bekliyor. 6 kurumun beklentisi ise ilk indirim hamlesinin 2024’ün dördüncü çeyreğinde olacağı yönünde.

5 kurum 2024 yılında TCMB’den faiz indirimi beklemezken 1 kurumun öngörüsü ise ilk indirimin eylül ya da ekim ayında olacağı yönünde.

FOREKS HABER ANKETİ

Foreks Haber anketine katılan 21 ekonomistin tamamı faizin sabit bırakılacağını öngördü. 

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 16 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 38,75 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 45, minimum beklenti ise yüzde 35 oldu. 

"2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 15 ekonomistin 13'ü "evet", 2'si "hayır" yanıtını verirken, 6 katılımcı indirim zamanı konusunda herhangi bir yorum yapmadı. 

Ekonomistler ilk faiz indirimini eylül ayında bekliyor. Geçen ay düzenlenen ankette beklentiler ekim ayına işaret etmişti. Faiz indiriminin zamanına ilişkin soruyu yanıtlayan 13 ekonomistten 4'ü Eylül, 3'ü ekim, 2'si kasım ayı beklentisini dile getirirken, 1'i 3.çeyrek sonu-4.çeyrek başı, 1'i Ağustos, 1'i Aralık, 1'i ise 2025 yılını işaret etti.

YABANCI UZMANLAR NE DİYOR?

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal TCMB'nin bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında politika faizini yüzde 45'te sabit bırakabileceği öngörüsünde bulundu.

TCMB'nin politika faizini yüzde 45 seviyesinde "gerekli olduğu sürece" tutma amacının sözlü ve yazılı olarak teyidini beklediklerini belirten Drimal, bunun 2024'ün geri kalanında faiz indirimlerinden kaçınılması anlamına gelebileceğini ifade etti.

In Touch Capital Markets Kıdemli FX Analisti Piotr Matys de TCMB'nin politika faizini yüzde 45'te sabit bırakacağı öngörüsünde bulundu.

TCMB Başkanı Karahan'ın Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'ndaki "Politika faizinin mevcut seviyesinin gerektiği müddetçe sürdürülecek. Enflasyon beklentileri, fiyat belirme davranışları, kamu harcama ve vergi politikası, ücretler, özel tüketim, gibi unsurların enflasyon görünümünde tahminimizden belirgin bir sapmaya yol açacağının anlaşılması durumunda para politikası duruşu sıkılaştırılacak" ifadelerini anımsatan Matys, yatırımcıların enflasyonun hedefle uyumlu hale gelene kadar TCMB'nin sıkı para politikasını sürdüreceğine dair güvence arayabileceklerini kaydetti.

'KISA VADEDE DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUZ'

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek, TCMB'nin Şubat PPK kararında para politikasında gerekli sıkılık düzeyine ulaşıldığını belirttiğini ve faiz artırımlarını sonlandırdığını hatırlatarak, Merkez Bankası'nın ayrıca, enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir düşüş olana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar politika faizinin sabit bırakılacağını söylediğini anımsattı.

Çiçek, tüm bunlarla beraber Banka tarafından enflasyon görünümü üzerinde belirgin ve kalıcı riskler oluşması durumunda ilave parasal sıkılaşma yapabileceğinin işaretinin de verildiğine dikkat çekti ve "Bu mesajlar doğrultusunda kısa vadede politika faizinde değişiklik beklemiyoruz. Sonraki dönemdeki kararlar ise enflasyon gelişmelerine bağlı olacaktır. Bizim beklentimiz, en azından son çeyreğe kadar politika faizinin mevcut seviyede tutulması, sonrasında ise enflasyonun eğilimindeki iyileşmeye bağlı olarak faizlerin kademeli olarak indirilmesi yönündedir" dedi.

www.sozcu.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş'ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Bu habere emoji ile tepki ver

Küresel piyasalarda risk iştahı arttı
İlginizi Çekebilir Küresel piyasalarda risk iştahı arttı
Finansal hizmetlere güven şubatta arttı
İlginizi Çekebilir Finansal hizmetlere güven şubatta arttı

Etiketler

  • yeter
  • enflasyon
  • para
  • ekonomi
  • faiz
  • banka
  • Finansbank
  • Perşembe
GÜNÜN MANŞETLERİ
İran'dan ABD'ye 7 şartlı rest: Hürmüz’ün açılması buna bağlı
Fenerbahçe taraftarından 'İsmail Kartal istifa' tezahüratı
Fenerbahçe'de Galatasaray derbisi öncesi sakatlık şoku!
Seçime günler kala İsrail’e üst düzey ziyaret! Ovda Hava Üssü’nde gizlice görüştüler
Sergen Yalçın’ın ekibi belli oldu! Hepsi Süper Lig’den
Petrolün kaderini değiştirecek teklif! Katar ve Pakistan devrede, petrol piyasası diken üstünde
Petrol zengini bölge ülkeden ayrılmak için referanduma gitti
Derbinin tarihi değişti mi? TFF açıkladı
TFF'den iki önemli karar: Teknik direktör ve MHK başkanı belli oldu
Büyük skandal... Türkiye'nin 103 yıllık sucuk markasının genel müdürü yüz milyonlarca lirayı kendi hesabına çekti
Türkiye yıllarca çıkamayacağı anlaşmayı giriyor
İddia: Oktay Saral’ın başörtüsü çıkışı Bakü’yü kızdırdı: Görevden alınmasını istediler...
Sergen Yalçın ilk icraatini açıkladı! Montella'nın kovduğu ismi geri getiriyor
Ne Kabataş ne Galatasaray: Türkiye'nin en iyi lisesi belli oldu
Fransa'daki protestolar, Türkiye düşmanı Cumhurbaşkanı adayına yaradı
Mutlu günde anlar: Nikah memuru Ahmet Özer'i kızdırdı!
Bir milletvekili daha AKP'nin yolunu tuttu
Fatih Altaylı, Sergen Yalçın tercihine ateş püskürdü
Zorlu Holding’den dev satış: Bir sektörden daha çekildi
Avukat Afşin Hatipoğlu'na canlı yayında ölüm tehdidi: '5 milyonu ödemezsen...'
Asya’nın en zenginleri listesinde Türkiye’den 11 isim ve aile var
Asgari ücret ne kadar olacak? Beklenen zam oranı ortaya çıktı
İlk uçuşunda holiganların arasında kaldı: Genç hostes zor anlar yaşadı
Biyolojik saat tersine döndü: 50 günde 60 yıl gençleşen beyin kök hücreleri üretildi
17 sigorta şirketini böyle soymuşlar... Çetenin akılalmaz yöntemleri şaşkına çevirdi
Araba uçtu Tesla düştü: Kayıp çok büyük
Sergen Yalçın Milli Takım teknik direktörü olduğunu açıkladı
Şampiyon kadronun yıldızı, Fenerbahçe'yi yerden yere vurdu
Galatasaray'a şok! Yıldız oyuncu sarı kırmızılıların kritik maçlarında yok
Sosyal medya yıkıldı! Çorum'da fantezi iç giyim mağazası dualarla açıldı
Excalibur G915 Slim ile Güç Yanında Excalibur G915 Slim ile Güç Yanında

Finans Haberleri

  • Tera’nın fonu SPK onayı olmadan açılmış!
    Tera’nın fonu SPK onayı olmadan açılmış!
  • Piyasalar alev aldı: Dolar çakıldı, altın dipten döndü
    Piyasalar alev aldı: Dolar çakıldı, altın dipten döndü
  • Ödemelere fon gölgesi düştü
    Ödemelere fon gölgesi düştü
  • 1 aylık kayıp küçük yatırımcıya yazıldı
    1 aylık kayıp küçük yatırımcıya yazıldı
  • Fonların gözde şirketleri 1 aydır geriliyor
    Fonların gözde şirketleri 1 aydır geriliyor
  • Kriz seçimi erteleyebilir
    Kriz seçimi erteleyebilir
Yaz Sıcaklarında Serin Kalmanın 5 Pratik Yolu! Yaz Sıcaklarında Serin Kalmanın 5 Pratik Yolu!
Sözcü Televizyonu Sözcü Finans Sözcü Hayat Sözcü Plus
Haberler
  • 31 Mart 2024 Yerel Seçim Sonuçları
  • 2023 Seçim Sonuçları
  • Yazarlar
  • Finans Haberleri
  • Ekonomi Haberleri
  • Hayat Haberleri
  • Dünya Haberleri
Güncel Haberler
  • Günün İçinden Haberler
  • Sözcü Web TV
  • Spor Haberleri
  • Sözcü E-Gazete
  • Tüm Haberler
İletişim
  • İletişim
  • Künye
  • Reklam Ver
  • Vefat İlanları
Kvkk
  • Kişisel Verileri Koruma Kanunu
  • Müşteri Aydınlatma Metni
  • Çerez Politikası
  • Kişisel Verileri Saklama ve İmha Politikası
  • Kamera Aydınlatma Metni
  • KVKK Başvuru Formu
  • RSS
Sosyal Medya
Uygulamalarımız
Sözcü iOS Uygulaması Sözcü Android Uygulaması

www.sozcu.com.tr internet sitesinde yayınlanan yazı, haber ve fotoğrafların her türlü telif hakkı Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş'ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2023 - Tüm hakları saklıdır. Mega Ajans ve Rek. Tic. A.Ş.