Yurt içi piyasalarda gözler bugün açıklanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yılın son para politikası kararlarına çevrildi.
Bu ay genel beklentiler politika faizinde indirime gidileceği yönünde yoğunlaştı.
Bir önceki toplantıya göre piyasalar Merkez Bankası’nın açıkladığı metni "indirimi kapıda" olarak algılamıştı. Ayrıca asgari ücretin 2025 enflasyon hedefine uyumlu olarak yüzde 30 artırılması da indirim beklentilerini güçlendirdi.
Diğer bir yandan TCMB, gelecek yıl izlenecek politikalara dair yol haritası niteliği taşıyan 2025 Yılı Para Politikası'nı yayımladı.Buna göre banka gelecek yıl 8 toplantı yapacağını, 2025 yılı toplantı ve rapor takviminin 5 iş günü içinde yayımlanacağını aktardı.
Reuters'a konuşan bankacılar ilk indirime ilişkin 150 baz puan olan beklentilerden bir kısmının 250 baz puana doğru taşındığını söyledi. Bu değişimde hem asgari ücret hem de önümüzdeki yıl için Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı sıklığını 12'den sekize düşürülmesi etkili oldu.
Ekonomist Haluk Bürümcekçi, "En çarpıcı değişiklik PPK toplantı sayısının 12'den sekize indirilmesi oldu. Bu ise, Aralık toplantısında 150 baz puanlık medyan beklentiden 250 baz puan gibi daha büyük adım atılmasını getirecek gibi görünürken, gelecek yılın indirim sürecinde dur-kalk olasılığını azaltacak bir gelişme olmuştur" dedi.
İŞTE KURUMLARIN BEKLENTİSİ
Reuters anketinde katılımcıların medyan beklentisi, rekor sıkılaştırma sonrası sekiz aydır yüzde 50'de sabit tutulan politika faizinde, bugün beklenen ilk adımının ardından indirimlerin 2025 sonuna kadar 2 bin 150 baz puana ulaşacağı yönünde.
AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, aralık ayında TCMB'nin politika faizini 150 baz puan indirerek yüzde 48,50'ye çekmesini bekliyor. Ekonomistlerin 2025 yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması ise yüzde 29,50 oldu.
Bloomberg HT faiz anketine katılan 22 kurumun medyan beklentisi, Aralık ayında gerçekleşecek TCMB toplantısında faizi 150 baz puan indirimle yüzde 50’den yüzde 48,5 seviyesine düşürmesi yönünde. 22 kurumdan 18'i Merkez Bankası'ndan ilk indirim hamlesini Aralık'ta bekliyor. 4 kurumun tahmini Ocak ayına işaret ediyor. Ayrıca piyasanın 2025 yıl sonuna dair politika faiz medyan tahmini ise yüzde 31 seviyesine işaret etti.
Foreks Haber anketine katılan 25 ekonomistin 7'si gösterge faizin 150 baz puan, 7'si 250 baz puan, 4'ü 200 baz puan, 4'ü ise 100 baz puan indirileceğini öngördü. 3 ekonomist ise haftalık repo faizinin yüzde 50,00 seviyesinde sabit bırakılacağı görüşünü savundu. 2025 yıl sonuna ilişkin medyan tahmin yüzde 30 seviyesinde oluştu.
Dünyanın önde gelen yatırım bankalarından JPMorgan, Türkiye ekonomisine ilişkin dikkat çekici tahminlerde bulundu. Banka, Merkez Bankası’nın bugünkü toplantıda politika faizinde 150 baz puanlık bir indirim yapmasını öngördü. Ayrıca 2025’in ilk çeyreğinde toplamda üç kez 150 baz puan indirim planlanabileceği de dile getirildi.
JPMorgan, nisan ayından itibaren her Para Politikaları Kurulu toplantısında 200 baz puanlık faiz indirimlerine gidilebileceğini ve yıl sonuna kadar politika faizinin yüzde 30 seviyesine düşürüleceğini tahmin etti.