Kahve hemen hemen herkes için vazgeçilmezdir ancak kahvenin aşırı tüketiminin bazı olumsuz yan etkilere yol açabileceği uyarısı yapıldı. Çoğu kişi kahvenin sunduğu enerji ve tazelenmiş his ile güne başlamak için sabahları içiyor. Pek çok araştırma kahvenin antioksidanlar açısından zengin olduğunu ve diyabetten kalp hastalıklarına kadar çeşitli sağlık sorunlarını önlemeye yardımcı olabileceğini ortaya koydu.
İspanyol haber sitesi, kahvenin fazla tüketilmesinin vücutta ne gibi etkiler oluşturduğunu araştırdı. Kahvenin ana bileşeni olan kafein, vücudun uyanık kalmasını sağlayan önemli bir etkiye sahip. Kafein, beynimizdeki adenozin reseptörlerini bloke ederek uyanıklığı destekler. Adenozin, doğal bir kimyasaldır vücutta yorgunluk hissi yaratır ve uykuya hazırlanmayı sağlar. Kahve bu etkileri tersine çevirerek, bizi uyanık tutar.
UYKU BOZUKLUĞUNA NEDEN OLUR
Fazla kahve tüketmek, aşırı kafein alımının etkileriyle birlikte, uyku bozukluklarına yol açabilir. Uykusuzluk, kaygı, sinirlilik, mide bulantısı, baş ağrısı ve kalp çarpıntısı gibi sorunlar da fazla kahve içenlerde görülebilir. Özellikle kafeine duyarlı kişilerde bu etkiler daha belirginleşir. Uzmanlar, çok fazla kahve tüketmenin fiziksel ve zihinsel iyileşme için gerekli derin uykuyu da etkileyebileceğine dikkat çekiyor.
GÜNDE KAÇ FİNCAN KAHVE İÇMELİYİZ?
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA), sağlıklı bir yetişkinin günde 400 mg'dan fazla kafein almasını önermediğini açıkladı. Bu da yaklaşık 4 standart fincan kahveye eşdeğerdir ancak kahvenin türüne ve hazırlama yöntemine göre kafein içeriği değişebileceğinden, kişisel sınırlar da önemlidir. Özellikle bazı kişiler genetik faktörler nedeniyle kafeini daha yavaş metabolize edebilir. Bu yüzden herkesin kahve tüketim miktarını kendi vücuduna göre ayarlaması gerektiğine dikkat çekildi. Öte yandan hamile kadınlar için ise alım sınırı daha da düşüyor. NHS, hamilelerin günde 200 mg kafeini aşmamalarını öneriyor. Çünkü yüksek kafein alımı, düşük doğum ağırlığı ya da fetal gelişim problemleri gibi riskleri artırabilir.