Pazar günü 179 kişinin hayatını kaybettiği Jeju Air uçak kazasından kurtulan iki kabin görevlisinden birinin ilk sözleri, kurtulan kazazedenin şaşkınlığını ortaya koydu.

Jeju Air uçağı, iniş takımlarının açılamaması nedeniyle Muan kentine inişi sırasında pist içinde kayarak bir beton bariyere çarptı ve bir alev topuna dönüştü.

Pazar günü meydana gelen kazada, Seul'un 290 kilometre güneyindeki bu olayda, Boeing 737-800 tipi uçakta bulunan 181 kişiden sadece ikisi kurtuldu. Yetkililer, bunun Güney Kore tarihindeki en büyük havacılık felaketlerinden biri olduğunu söyledi.

Kurtulan kazazedelerin hayati tehlikesi bulunmadığı, ancak birinin durumun diğerine göre çok daha kötü olduğu aktarıldı. Kazazedenin sözleri ise, durumu yansıttı.

KURTULDUĞUNA ŞAŞKIN

Kurtulanlardan biri olan 33 yaşındaki kabin memuru Lee Mo, Seul'deki Ewha Kadınlar Üniversitesi Hastanesinde uyandığında neyin yaşandığını hatırlamadığını söyledi.

Doktorlarına "Ne oldu?" ve "Neden buradayım?" diye sorduğu bildirildi. Lee, kaza anında emniyet kemerini taktığını ancak sonrasında yaşananları hatırlamadığını ifade etti.

Yerel medyaya göre  Lee'nin, uçağın arka kısmında yolcu hizmetlerinden sorumlu olduğu belirtildi. Lee'nin sol omuzunda kırık ve başında yaralanmalar olduğu bildirildi. İlk olarak Mokpo'daki bir hastaneye kaldırılan Lee, daha sonra Seul'e sevk edildi.

Kazadan kurtulan diğer kabin memuru, 25 yaşındaki Koo. Koo'nun Seul'ün doğu yakasındaki Asan Tıp Merkezinde tedavi altına alındığı bildirildi. Bir hastane yetkilisi, "Koo'nun kafa derisinde yaralar ve ayak bileklerinde kırıklar mevcut. Karın bölgesinde inceleme yapılıyor. Hayati tehlikesi yok ancak kazayla ilgili sorular sormak için zamanımız olmadı," dedi.

Yetkililer, Lee'nin kazanın ardından tam vücut felci riski taşıdığını belirtti. Seul Ulusal Üniversitesi Hastanesi Yöneticisi Joo Woong, "Tüm vücut felci gibi bir ihtimal söz konusu olabilir. Ağrı kesici sağlıyor ve gözlemlerimize devam ediyoruz" diye açıklamada bulundu.

OTURDUKLARI YER, HAYATLARINI KURTARDI

Kazadan kurtulan iki kabin görevlisi, uçağın şeklini koruyan tek bölümü olan kuyruk kısmından çıkarıldı. Muan İtfaiye şefi Lee Jung-hyun, "Sadece kuyruk bölümü bir miktar tanınabilir durumda. Uçağın geri kalanı neredeyse tanınmaz halde," dedi.

Güney Kore Ulaştırma Bakanlığı verilerine göre bu kaza, 1997'de Guam'da yaşanan ve 200'den fazla kişinin öldüğü Korean Air kazasından bu yana en kötü havacılık felaketi oldu.

Muan Uluslararası Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında bakanlık yetkilileri, 179 cesedin tamamının geçici bir morga taşındığını belirtti. "Otopsiler yapıldıktan sonra cenazeleri nakletmeye hazır olduğumuzda ailelerle iletişime geçeceğiz," diye ekledi.