Kahvaltıların vazgeçilmez besini beyaz peynire dair yapılan bir araştırmada, bilmediğimiz faydaları ortaya çıktı. Japonya'da yapılana araştırmada, yarısı hiç peynir yemeyen, diğer yarısı ise haftada en az bir kez peynir tüketen yaklaşık 8.000 kişinin üç yıl boyunca sağlık durumlarını takip edildi. Çıkan sonuçtan ise peynir yiyenlerin yemeyenlere kıyasla bunama riski düşük çıktı.
Yani, peynir yiyen grubun yalnızca %3,39’unda, hiç peynir yemeyen grubun ise %4,45’inde bunama geliştiği belirlendi.
Araştırmada sadece peynir yeme alışkanlıkları değil ayrıca meyve-sebze et-balık gibi tüketim faktörlerine de bakıldı. Böylelikle peynir tüketiminin bunama riskini yüzde 21 azalttığı sonucuna varıldı. Oran düşük olsa da istatistiksel olarak peynirin korucu etkisi belgelenmiş oldu.
Araştırma Nutrients dergisinde yayımlandı. Ve elde edilen bulgular, süt ürünlerinin bunamayı önlemesinde destekleyici bir rol oynadığına dair mevcut kanıtlarla uyumlu olduğu belirtildi.
ZENGİN BESİN İÇERİĞİNDEN KAYNAKLANIYOR
Bilim insanları, bu koruyucu etkinin peynirin zengin besin içeriğinden kaynaklanabileceğini düşünüyor. Peynirin protein, temel amino asitler, K2 vitamini, antioksidanlar, peptitler ve probiyotikler açısından oldukça zengin olduğu vurgulandı.
Bu maddelerden proteinler ve amino asitlerin, nöronları koruyan süreç olan "nöronal bakım" için önemli olduğu belirtilirken, K vitamininin damar sağlığı ve kalsiyum dengesinin korunması üzerinde etkili olduğu ifade edildi.