Milyonlarca hamile kadının kullandığı bazı ilaçların bebeklerde zihinsel rahatsızlık riskini artırdığı belirlendi. Anne karnında glukokortikoidlere, maruz kalan çocuklar üzerinde yapılan araştırmadan çarpıcı sonuçlar çıktı.

 

Yapılan araştırmada, hamileyken kullanılan iltihap ilaçları anne karnındaki bebeğe ciddi zararlar veriyor. Bunların başında otizm riski var. Glukokortikoidlere maruz kalan çocukların anneleri, bu ilaçları almayan çocuklara kıyasla otizm teşhisi alma olasılığı yüzde 30 ila 50 daha yüksek. 

Bu ilaçların zihinsel engellilik, dikkat eksikliği, anksiyete ve hiperaktivite bozukluğunu artırdığı ortaya çıktı. Erken doğum riskini önlemek için verilen bu ilaçların çocuklar için otizme neden olduğu ve beyin gelişimini olumsuz etkilediğini kanıtladı.

İLTİHAP İLAÇLARININ ETKİSİ

Glukokortikoidler, böbrek üstü bezinin ürettiği kortizol hormonunu taklit ederek iltihap giderici etki gösterir. Ayrıca fetüsün organ gelişimi ve olgunlaşmasına da yardımcı olur. Fakat aşırı miktarda glukokortikoide maruz kalan bebeklerin, beyin gelişiminin olumsuz etkilenebileceği öne sürüldü.

OTİZM TANISI YÜZDE 50 DAHA FAZLA

Araştırma,1996-2016 yılları arasında doğan 1,1 milyon çocuğun gelişimi incelendi ve bu çocukların 300 binin anne karnında glukokortikoidlere maruz kaldığı ortaya çıktı. Araştırma sonucunda ise Glukokortikoid kullanımına maruz kalan çocukların otizm tanısı alma olasılığı yüzde 50 daha yüksek olduğu kanıtlandı.

Bu rahatsızlıkları olan annelerin çocuklarında otizm ve DEHB riski yüzde 30, ruh hali sorunları ve zihinsel engeller ise yüzde 40 daha yüksek.

Araştırmacılar, hamilelikte glukokortikoid kullanımında dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. Otoimmün ve iltihaplı rahatsızlıkları tedavi etmek için alternatif ilaçların daha güvenli olabileceği belirtildi. Fakat, bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyuluyor.