Karadeniz'in en gözde balıklarından biri olan ve halk arasında "mangal söndüren" olarak bilinen tirsi balığı son yıllarda hamsi ve mezgitin tahtını sallamış durumda. İçeriğindeki yüksek yağ oranından dolayı pişirildiğinde çıkan dumanı ve lezzetiyle "mangal söndüren" ifadesiyle özdeşleşmiş olan bu balık, Karadeniz mutfağının vazgeçilmezlerinden biridir. 

İstavritten daha iri ve sardalya ile akraba olan tirsi balığı, ince ce rahatsız etmeyen kılçıkları ile dikkat çekiyor. Sardalyagiller ailesine ait olan tirsi, sardalyadan farklı olarak biraz daha çinekopa benzer bir lezzet sunuyor. Bu balığın omega-3 ve B12 vitamini açısından zengin. 

Uygun fiyatıyla da dikkat çeken tirsi balığı, hamsiden umduğunu bulamayan balıkçıların tezgahlarında yerini almaya devam ediyor. Sezon boyunca bir görünüp bir kaybolan hamsinin yerini ise tirsi alıyor. 

LEZZETLİ VE SAĞLIKLI 

Tirsi, pişirme yöntemleri açısından oldukça esnek bir balık türüdür. Mangalda, ızgarada, fırında veya tavada rahatlıkla pişirilebilirken özellikle yağlı yapısı sayesinde mangalda harika bir lezzet sunar. Hafif yağlanarak ve unlanarak yapılan tirsi, mısır unu ile de oldukça lezzetli hale gelir.

Son yılarda popülaritesini artıran tirsi, Karadeniz’in en gözde balıkları arasında yerini sağlamlaştırırken, omega-3 ve B12 vitamini zenginliği ile sağlıklı bir seçenek oluyor.