1 EYLÜL itibarıyla denizlerdeki av yasağı sona erdi ve balıklar tezgahlarda yerlerini almaya başladı. Devam eden yüksek enflasyon balık fiyatlarında yüksek artışlara neden oldu. Geçen yıl 1 Eylül’de hamsinin haldeki kilogram fiyatı 45.83 TL iken bu yıl yüzde 154.6’lık artışla 116 lira oldu. Sarıkanat'ın kilogramı geçen sene 150 liradan tezgaha çıkmışken bu yıl ise 225 liradan satılmaya başlandı. Lüferdeki 1 yıllık fiyat artışı yüzde 55.5 oldu ve kilogramı 700 liraya çıktı. Çipuranın kilogram fiyatındaki artış ise yüzde 66.7 ile 500 lirayı gördü. Protein kaynağı balık da cep yakıyor. Av yasağının 1 Eylül’de sona ermesiyle balıkçılar “vira bismillah” diye denize açıldı. Ancak balık da tezgahlara zamlı çıktı. Bu sezon palamutta bolluk yaşandığı için geçen yılın aynı dönemine göre zam görmezken, hamside ise yüzde 154.6’lık artış yaşandı.

100 LİRADAN TEZGAHA ÇIKTI

Maliyet artışları ve balıktaki berekete göre belirlenen fiyatlar, en çok tercih edilen balıklarda geçen yıla göre artış gösterdi. İzmir Belediyesi’nin balık hali verilerine göre fiyatlar katlandı. Etten alamadığı proteini balıktan almaya çalışan dar gelirli balık sezonunda da hüsrana uğradı. Hal fiyatlarında kilogramı 100 lira olan palamudun tezgaha yansıyan fiyatı ise şehirden şehire farklılık gösterdi. Palamudun gramaj ve boy farkına göre tanesi 50 ve 100 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Zargana bu yıl yüzde 20 artışla 120 liradan satılırken, zam görmeyen levrek 800 lirada, kalkan 700 lirada fiyatlandı.

Levrek İstanbul’da 1.250 TL

İSTANBUL balık halinde ise çipuranın kilogramı 700 liradan, levrek 1.250 liradan, hamsi 160 liradan, kalkan 1.200 liradan, palamut 110 liradan fiyatlandı. İstanbul halinde geçen yıl aynı dönemde ise hamsinin kilogram fiyatı 27 lira, kalkanın 600 lira, levrek 800 lira, çipura 130 liraydı. Buna göre İstanbul’daki yıllık fiyat artışlarının da katlandığı görülüyor.