Dünyanın en çok tüketilen içeceklerinden biri olan çay, yanlış alışkanlıklarla tüketildiğinde bağırsak ve karaciğer sağlığına ciddi zarar verebiliyor. Harvard eğitimli gastroenterolog Dr. Saurabh Sethi, 1.3 milyon takipçisine yaptığı açıklamada çay içerken farkında olmadan yapılan hatalara dikkat çekti.

1. AÇ KARNINA ÇAY MİDEYİ TAHRİŞ EDİYOR

Dr. Sethi’nin ilk uyarısı, yaygın bir alışkanlık olan aç karnına çay içilmemesi oldu. Çayın içerdiği kafein ve tanenlerin mide zarını tahriş ettiğini, bunun da mide yanması, bulantı, asit reflüsü gibi sorunlara yol açabileceğini belirtti. Ayrıca çayın idrar söktürücü olduğu için dehidrasyona neden olabileceğini, anemisi olanlarda ise demir emilimini azaltabileceğini söyledi.

2. ŞEKERLİ ÇAYLAR KARACİĞERİ ZORLUYOR

Buzlu çay ve sütlü çay gibi tatlandırılmış içeceklerin tehlikelerine de dikkat çeken uzman, bu ürünlerde 30–40 gram şeker bulunabildiğini hatırlattı. Bu tür içeceklerin fazla tüketilmesi diyabet, alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı riskini artırıyor.

3. DETOX VE ZAYIFLAMA ÇAYLARINA DİKKAT

Son yıllarda popülerleşen detoks ve zayıflama çayları için ise çok daha sert bir uyarı geldi. Dr. Sethi’ye göre bu ürünlerin çoğu, reklamlarında vaat ettikleri “yağ yakma” etkisini laksatif (bağırsak çalıştırıcı) maddelerden alıyor.

Bu tip ürünlerin fazla tüketimi elektrolit dengesizliği, bağırsak hasarı, aşırı su kaybı gibi ciddi yan etkilere yol açabiliyor.

4. YEŞİL ÇAY EKSTRAKTINI ABARTMAYIN

Yeşil çayın sağlıklı bir alternatif olmasına rağmen, özellikle yeşil çay kapsüllerinin aşırı tüketimi karaciğer için risk oluşturabiliyor.
Doktor, bu takviyelerin nadir de olsa karaciğer toksisitesine yol açabildiğini vurguladı.

5. ÇOK SICAK ÇAY KANSER RİSKİNİ ARTIRABİLİR

Dr. Sethi, çayın 65°C’nin üzerinde tüketilmemesi gerektiğini belirterek önemli bir araştırmaya dikkat çekti. 65°C’den sıcak çay tüketiminin, yemek borusu kanseri riskini artırdığı bilimsel olarak gösterildi.

6. GECE SAATLERİNDE KAFEİNLİ ÇAYDAN UZAK DURUN

Çay kahveden daha az kafein içse de, gece saatlerinde içilen chai ve yeşil çayın uyku düzenini bozduğu belirtildi. Uykunun bozulması ise vücudun geceleri yaptığı organ onarımını engelleyerek karaciğer ve bağırsak sağlığını olumsuz etkileyebiliyor.

7. BUBBLE TEA İÇENLERE AYRI UYARI

Bubble tea tutkunları için de uyarı geldi: Tapyokadan yapılan boba incileri ve yüksek şeker oranı, gizli kalori yüklemesine yol açıyor. Bu durum insülin direnci, karaciğer yağlanması riskini artırıyor.