Geçtiğimiz yıl sıcak hava nedeniyle verimi düşen soğan, bu yıl soğuk havaların etkisiyle çiftçinin yüzünü güldürüyor. Adana'da 36 bin dönüm alanda ekimi yapılan soğanda hasat süreci başladı ve kent genelinde hedeflenen rekolte ise 250 bin ton civarında.
Türkiye’nin dört bir yanına gönderilmek üzere hasat edilen soğan, pazar alanlarına dağıtılmaya başlandı. Çiftçiler, bu yılki soğan rekoltesinin fazla olduğunu ve Adana’daki soğan üretiminin geçtiğimiz yıllara göre artış gösterdiğini belirtti. Soğanın kilogram fiyatı 18-20 liradan satılıyor.
Yerli üreticinin yüzünü güldüren bu yüksek verim, soğan tüketiminin sağlık faydalarını da hatırlatırken, ürünün daha fazla tercih edilmesine yol açabilir. Öte yandan yurt dışından gelen soğanların piyasaya girmesi durumunda, yerli üreticilerin zarar edebileceği konusunda endişeler bulunuyor.
SOĞANIN FAYDALARI
Soğanın sağlık açısından pek çok faydası bulunuyor. İçeriğindeki yüksek miktarda vitamin ve mineraller, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. soğan, kalp sağlığını desteklerken, kolesterolü düşürür ve sindirim sistemine iyi gelir. Soğan, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır ve vücuttan zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda anti-inflamatuar özelliklere sahip olması nedeniyle, vücuttaki iltihaplanmayı azaltır.