Hastanelere girdiğimizde genelde ağır ve keskin bir koku alırız. Bu kokunun kaynağı ise iyodoformdur. Bu madde, eski zamanlarda özellikle cerrahi alanlarda ve yara tedavisinde kullanılan bir antiseptik ve dezenfektan olarak bilinir.  İyodoformun karakteristik kokusu genellikle yoğun ve tanıdık bir "kimyasal" koku olarak hastane atmosferinde kendini hissettirir.

NEDEN BU KADAR AĞIR KOKUYOR? 

İyodoform, kimyasal yapısı gereği oldukça belirgin ve keskin bir kokuya sahip ve bu koku iyot bileşenlerinden kaynaklanır ve bromform ve kloroform gibi diğer kimyasal maddelere benzer şekilde güçlü bir aromaya sahiptir. İnsanlar, genellikle bu kokuyu antiseptik veya sterilize edilmiş ortamlarla ilişkilendiriyor. 

İYODOFORM NEDİR VE NE İŞE YARAR? 

İyodoform, özellikle yara ve enfeksiyon tedavisinde kullanılırken, Yaraların dezenfekte edilmesinde, enfekte olmuş bölgelerin temizlenmesinde yaygın olarak kullanılmıştır. Öte yandan cerrahi müdahalelerde de iyodoformlu pansumanlar kullanılmıştır.

İyodoform, geçmişte cerrahlar tarafından yara tedavisi, dikiş alanlarının dezenfekte edilmesi, daha büyük enfeksiyonların önlenmesi gibi amaçlarla kullanılmış ve genellikle bir krem veya solüsyon şeklinde uygulanmıştır. Fakat zamanla bu maddenin yan etkileri ve alternatif tedavi yöntemlerinin gelişmesiyle, kullanım sıklığı azalmıştır.

Günümüzde antibiyotiklerin ve diğer modern antiseptiklerin yaygınlaşmasıyla azalan iyodoform kullanımı azalsa da bazı bazı hastanelerde, özellikle eski hastanelerde veya iyodoformlu bandajların ve pansumanların kullanıldığı bazı özel tedavi yöntemlerinde yer alabilir. Aynı zamanda iyodoformun kokusu hâlâ bazı eski hastane binalarında ve medikal alanlarda kalıcı bir iz bırakabiliyor. Öte yandan serumlardan yayılan B vitamini kokusu da bu kokuya eşlik ederek o meşhur hastane kokusunu oluşturur.