Brezilya'nın São Paulo kıyılarından 30 kilometre açıkta yer alan Queimada Grande Adası, dünyanın en tehlikeli bölgelerinden biri olarak biliniyor. 

"Yılanlar Adası" olarak da anılan bu bölge, içerisinde barındırdığı 15.000'den fazla zehirli altın mızrak başlı engerek (Bothrops insularis) nedeniyle insan yaşamı için son derece tehlikeli kabul ediliyor.

Uzmanların hesaplamalarına göre, ada üzerindeki bir kişi en fazla 30 saniye hayatta kalabilir. Bunun başlıca nedeni, adada bulunan yılanların ölümcül derecede güçlü bir zehire sahip olması. 

Bothrops insularis, zehriyle kas nekrozuna, iç kanamalara ve beyin kanamalarına yol açabiliyor. Araştırmalar, bu türün zehrinin, çıngıraklı yılanların yakın akrabası olan Bothrops Jararacá türüne kıyasla beş kat daha güçlü olduğunu gösteriyor. Zehire karşı herhangi bir panzehirin geliştirilmemiş olması, adayı daha da ürkütücü hale getiriyor.

Bilim insanları dışında kimse giremiyor

Tamamen ıssız olan ada, 20. yüzyılın başında yalnızca bir deniz feneri görevlisinin yaşadığı bir dönem geçirdi. Ancak fenerin otomatik hale getirilmesiyle ada tamamen boşaltıldı. 1980'li yıllarda ekolojik koruma bölgesi olarak ilan edilen Queimada Grande, Brezilya hükümeti tarafından ziyaretlere tamamen kapatıldı. Bugün yalnızca özel izinli bilim insanları ve araştırmacılar, adanın ekosistemini incelemek için bölgeye girebiliyor.

Yılanların yaşam alanı tehlike altında

Queimada Grande'de yaşayan Bothrops insularis türü yalnızca bu adaya özgü olduğu için nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya. Ada ekosisteminin korunması için yetkililer, dış müdahalelerin önlenmesi yönünde sıkı önlemler alıyor.

Benzersiz yaban hayatıyla dikkat çeken ada, biyologlar için adeta doğal bir laboratuvar niteliğinde. Ancak tehlikeleri göz önüne alındığında, buraya ayak basmak insan yaşamı açısından büyük bir risk taşıyor.