Sebzeleri yıkarken genellikle onları sirkeli suda bekletmeyi tercih ederiz. Bu uygulama, sebzelerin yüzeyindeki mikroorganizmaları ve zararlı maddeleri temizlemeyi amaçlar fakat sirkeli su kullanmanın bazı olumsuz etkileri de bulunuyor.

İşte bu yöntemin sebzeler üzerindeki potansiyel zararları:

BESİN DEĞERLERİNİN KAYBI

Sirke, bazı vitamin ve minerallerin kaybına neden olabilirken özellikle suda çözünen vitaminler sirkeyle temas ettiğinde azalabilir. C vitamini buna örnek olabilir. Bu durum, sebzelerin besin değerini olumsuz etkilenmesine yol açabilir. 

YAPISAL BOZULMA

Sirkenin asidik yapısı, bazı sebzelerin dokusunu zayıflatabilir ve daha yumuşak hale getirebilirken hem sebzelerin lezzetini hem de doku kalitesini etkileyebilir.

KİMYASAL KALINTILAR

Sirke, pestisit ve diğer kimyasal kalıntıları tamamen temizler fakat bazı durumlarda sirke bu kalıntıların sebzelerin yüzeyine daha fazla yapışmasına neden olabilir. 

MİKROORGANİZMA DİRENCİ

Sirke, bazı zararlı bakterileri ölmesine yol açabiliyor. Fakat tüm mikroorganizmaları yok etmeye yetmiyor. Bazı bakteriler sirkeye karşı direnç geliştirebilirken sirkenin güvenilir bir temizleme yöntemi olmadığını gösterir.

Sebzeleri en doğru şekilde temizlemek için en iyi yöntem, suyla yıkamak olacaktır.