ABD Gümrük ve Sınır Muhafaza Birimi ajanlarının (ICE) Minneapolis kentinde, ABD vatandaşı bir hemşirenin ölümüyle sonuçlanan silahlı saldırıya karışan iki ajanın idari izne çıkarıldığını duyurdu.
ICE yetkilileri bu kararın "standart protokol gereği" alındığını belirtirken ajanların ne zaman izne ayrıldığı veya bu durumun ne kadar süreceği henüz netlik kazanmadı.
Yoğun bakım hemşiresi olan 37 yaşındaki Alex Pretti'nin geçtiğimiz cumartesi günü öldürülmesi Minnesota eyaletinde protestoları yeniden alevlendirirdi.
Ülke genelinde büyük bir infial yaratan olay, iki partiden milletvekillerinin İç Güvenlik Bakanı'nı görevden alma çağrılarına yol açtı.
TETİKÇİ Mİ, KURBAN MI?
Trump'ın ve ekibinin açıklamaları da öfkeyi arttırdı. Trump, öldürülen hemşirenin yanında silah bulundurduğu için bir "tetikçi" olduğunu öne sürdü.
FBI Direktörü Kash Patel, "protesto esnasında silah taşımanın yasak olduğunu" iddia etti. Kristi Noem ise Pretti'nin polise saldırmak için orada olduğunu öne sürdü. Bu iddiaların hepsi yalanlandı.
ABD'de silah almak, bulundurmak ve taşımak anayasasının ikinci maddesi ile korunan bir hak. ABD'lilerin 3'te 1'i, silah taşıyor. Görüntüler, Pretti'nin silahına davranmadığını da kanıtladı.
Öte yandan 11 gün öncesine ait yeni görüntüler Pretti ile federal görevliler arasında daha önce de bir gerginlik yaşandığını ortaya koydu.
Pretti'nin, diğer protestocularla birlikte ICE ajanlarını takip ettiği ve göçmen olduğuna karar verdikleri kişileri almayı engellemeye çalıştığı iddia edildi.
TRUMP TEHDİT ETTİ
Başkan Donald Trump Minneapolis'teki gerilimi düşürmek istediğini söylese de kentin belediye başkanı Jacob Frey ile sözlü çatışması çarşamba günü daha da sertleştirdi.
Belediye Başkanı Frey federal göçmenlik yasalarını uygulamayacaklarını ve sığınak şehir politikalarından vazgeçmeyeceklerini kararlılıkla savunurken Trump bu açıklamanın yasaları ciddi şekilde ihlal ettiğini ve Frey'in "adeta ateşle oynadığını" söyledi.
Aynı zamanda Adalet Bakanı Pam Bondi federal memurlara saldırdıkları gerekçesiyle 16 protestocunun tutuklandığını ve bu operasyonların devam edeceğini açıkladı.