Son yıllarda mutfakta sıklıkla kullanılan cihazlardan biri olan Airfryer, geleneksel kızartma yöntemlerine göre daha sağlıklı bir seçenek olarak tercih ediliyor ancak yapılan son araştırmalara göre bu cihazların besin değerini azaltabileceğini ve bazı sağlık risklerine yol açabileceğini gösterdi.
AİRFRYER'IN SAĞLIK ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ
Airfryer'lar sıcak havayı yiyeceklerin etrafında dolaştırarak yağsız ya da çok az yağla pişirme sağlar. Bu nedenle genellikle daha sağlıklı bir seçenek olarak algılanıyor ancak bu cihazların yüksek pişirme sıcaklıklarının gıdalardaki besin değerini olumsuz etkileyebileceği konusunda uyardı. Özellikle sıcaklığın fazla olması sebzelerdeki vitaminlerin ve antioksidanların kaybolmasına nedne oluyor.
Airfryer'lar sağlıklı pişirme yöntemleri sunuyor gibi görünse de fazla işlenmiş gıdaların daha cazip hale gelmesine sebep olabilir. Özellikle pizza, dondurulmuş gıdalar ve hazır yiyecekler gibi işlenmiş ürünlerin hava fritözünde pişirilmesi bu ürünlerin içerdiği tuz, şeker, yağ ve katkı maddelerinin sağlık açısından zararlarını gizleyemez.
KANSEROJEN RİSK
Bir diğer önemli sorun ise Airfryer'ların yüksek sıcaklıklarla pişirilen yağların kanserojen maddeler olan polisiklik aromatik hidrokarbonları (PAH) üretme olasılığıdır. Bu maddeler, vücuda girdiğinde uzun vadede kanser riskini artırabilir. Yüksek ısının etkisiyle dumanlardan yayılan bu maddeler, sağlık açısından ciddi tehlikeler oluşturabilir. Öte yandan Airfryer'larde pişirilen balık gibi yağlı gıdalar, yağ kaybı yaşadığı için kötü kolesterol oksidasyon ürünleri (COP'ler) artabilir. Bu durumda kalp sağlığınız üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.